Musí soud znát právo?

Vložil Pavel, 13. Leden 2023 - 13:15 ::

Odpověď je jasná. Český soud znát právo nemusí. Místo znalosti práva je soud nadán pravomocí, v některých případech se ani nelze odvolat.

Jak jsem psal v

http://www.portalsvj.cz/…chuze-vyboru#…

Vyšší soudní úřednice na podání bytového družstva z 5.1.2023 od­pověděla fyzické osobě:

„Listiny zaslané do datové schránky byly zaslány bez doložky konverze. Doložte originály nebo ověřenou kopií listin. V případě e-listin, listiny s doložkou konverze.

..................

Poučení: Konverze (Převod) z listinné do elektronické podoby provádí např. Czech POINT (Česká pošta). Je nutné přinést si vlastní CD nebo USB flash disk.

..................

Proti tomuto usnesení není odvolání přípustné.“

Že vyšší soudní úřednice nezvládne odpovědět do datové schránky z které dostala podání, jsem už psal.

Navíc ale netuší, že od 1.1.2023 již není možné provádět konverzi na CD nebo USB flash disk. On se totiž změnil zákon č. 300/2008 Sb. a vyhláška č. 193/2009 Sb.

Přemýšlím, zda upozornit předsedu Městského soudu na skutečnost, že se zákony průběžně novelizují a že by svým podřízeným měl dávat pokyny, aby postupovali podle platných zákonů.

Od samotné vyšší soudní úřednice to neočekávám. Ta do nějakého formuláře jen přepisuje nacionále podatele a má chudinka problém, jak své Usnesení správně odeslat.

Asi ale bude hůř. Když sleduji, jak si kandidát na prezidenta vykládá Ústavu.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.