Vytopený byt od netěsnosti topení

Vložil Petr Janeček (bez ověření), 22. Listopad 2022 - 15:25 ::

Dobrý den,

jsem krátce předsedou SVJ, tak se stále ještě učím a chtěl bych Vás zde požádat o radu při řešení problému. (Snažil jsem se hledat tady v historii, ale podobný problém jsem nenašel).

Minulý týden u nás v době došlo k úniku topné vody ze systému topení, díky tomu vznikla škoda v přímo zasaženém bytě a bytě pod ním. Nyní s majiteli řešíme drobný spor o tom, kdo je za škodu odpovědný, respektive z čí pojistky by se měly škody krýt. Problém na topení byl na šroubení mezi termostatickým ventilem a otopným tělesem, kde kapala voda.

Dnes jsem byl na KN vyřídit opis prohlášení vlastníka (z roku 2008), kde se konstatuje: Vymezení jednotek – vybavení jednotky: umyvadlo, míchací baterie, záchodová mísa, vana, topná tělesa, osvětlení v každé místnosti, sporák, kuchyňská linka, 6 regulátorů tepla, 3 vestavěné skříně, vodoměr SV a TUV, pojistková skříň, zvonek, schránka na dopisy. Určení společných částí budovy: Společnými částmi budovy jsou polde § 4 odst. 2) písm.

  1. zákona následující části budovy, určené pro společné užívání ve
smylsu § 2 písm. g) zákona: … rozvody vody, kanalizace, plynu, tepla, elektřiny včetně hlavní pojistkové skříně, domovní elektroinstalace ve společných částech…

Stanovy se odvolávají na prohlášení vlastníka. Dále jsem dohledal Domovní řád, kde se v odstavci „Základní pojmy“ konstatuje: Společnými částmi domu jsou části určené pro společné užívání, zejména základy, střecha,…, rozvody teplé a studené vody (po bytový uzávěr), rozvody tepla včetně radiátorů, hlavní rozvody kanalizace,…

Do fondu oprav platí všichni jednotnou částku za metr čtverečný podlahové plochy bytu.

Moje dotazy tedy zní:

  1. Jakou váhu má prohlášení v domovním řádu, chápal bych, že mu jsou nadřazeny stanovy, nad stanovami je prohlášení vlastníka, nad ním je zákon o vlastnictví bytů (72/1994 Sb.)?
  2. Pokud je nadřazeno prohlášení vlastníka, pak by si opravu mezi uzávěrem a otopným tělesem měl hradit vlastník sám?
  3. Pokud je opravdu dle prohlášení vlastníka ventil i otopné těleso součástí bytu, škoda způsobená výše uvedenou havárií by měla jít z pojistky vlastníka.
  4. Pokud by se škoda stala na vinou závady na stoupačce (ač uvnitř bytu) uplatnila by se pojistka SVJ?

Předem děkuji za pomoc, snaží se hledat už kolikátý den, ale k rozumnému závěru jsem se nedobral ani na pojišťovně.

Janeček

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.