Stav energetického válečného balíčku

Vložil Pavel, 26. Září 2022 - 15:58 ::

Pokusím se o inventuru, jak si stojí jednotlivé hlavní části energetického válečného balíčku. Vycházím z informací k dnešku k 8,00 ráno. Co bude zítra nevím.

1)Síkelova vyhláška o teplotách. Proběhlo připomínkové řízení. Byla velká kritika, že to nelze prakticky realizovat jak technicky, tak i právně. Doufám, že tato hloupost nebude realizována.

2)NV 262/2022 Sb. ve znění NV 272/2022 Sb. Chaotické přijetí původního NV si vynutilo přijetí novely NV, které vypouští § 9 o zálohách. Původní znění NV platilo 15 dní. Jistě jen shodou náhod rozesílala PRE a.s. SMS těsně před komunálními a senátními volbami, že „úsporný tarif“ bude připisovat od 1.10.2022.

3)NV 263/2022 Sb. Je po volbách a tak se připravuje novela, že toto plošné NV bude cílit pouze na některé osoby. Jak to bude s „úsporným tarifem“ na domovní kotelny a dálkové vytápění se neví. Argumentem pro jeho zrušení může být tzv. „zastropování“ cen energií.

4)Tzv. „zastropování“ bylo vládou řadu měsíců odmítáno. S tím lze souhlasit, protože „zastropování“ neřešilo příčiny prudkého nárůstu cen energií, ale pouze některé důsledky nárůstu cen. Nicméně se blížily volby a EK si připravila své „řešení“. Den před tím, než EK jako neomezený vládce EU vyhlásila svá pravidla, tak Signalista bez svolení EK vyhlásil „národní zastropování“. Odhad nákladů na zastropování je 200 mld. za rok. Den po volbách se Síkela ukáznil a pravil dne 25.9. v Otázkách Václava Moravce, že zastropování bude podle EK omezené jen na část spotřeby. Věcně proti tomu nic nemám, je to rakouský model motivující k úsporám. Jen mi vadí, že každý den platí něco jiného a že se předstírá, že provincie ČR předsedá EU.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.