Rozpor mezi stanovami SVJ a NOZ od 1.7.2020 v působnosti shromáždění

Vložil query20 (bez ověření), 15. Září 2020 - 16:15 ::

Dobrý den, chystáme se na částečné sloučení bytových jednotek. Se změnou prohlášení vlastníka máme jasno. Nicméně tápeme, jak postupovat v případě rozhodnutí shromáždění. Ve stanovách SVJ je citován NOZ platný do 30.6.2020, tj. že do působnosti shromáždění patří rozhodování o úplném nebo částečném sloučení nebo rozdělení jednotek. Nicméně od 1.7.2020 byla tato působnost shromáždění z NOZ vyjmuta. Mezi stanovami SVJ a platným právním předpisem je tedy rozpor, avšak otázkou je, zda tento rozpor způsobuje neplatnost tohoto bodu stanov, či nikoliv (resp. zda je § 1208 NOZ ustanovením kogentním nebo dispozitivním). V tomto případě tedy nevíme, zda postupovat v souladu s aktuálně platným zákonem (což by pro nás bylo v mnoha ohledech jednodušší a méně časově náročné) nebo zda postupovat v souladu se stanovami SVJ a považovat toto ustanovení za smluvní ujednání členů SVJ nad zákonné minimum.

Prosím tedy o radu, zda máte s tímto zkušenosti, nebo alespoň o nějaký relevantní právní názor. Popřípadě pokud má někdo zkušenosti s tím, co by se mohlo stát, pokud bychom v tomto bodě stanovy porušili.

Předem moc děkuji za odpovědi.

PS: Změna stanov tak, aby byly v souladu s aktuálním zněním zákona, je v našem SVJ nereálná nebo alespoň běh na hodně dlouhou dobu. Stejně tak je totiž problém svolat schůzi shromáždění.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.