Způsob hlasování

Vložil Ivo (bez ověření), 4. Září 2019 - 13:44 ::

Dobrý den,
přišla mi pozvánka na mimořádné shromáždění členů společenství vlastníků. Zarazilo mě tam několik uvedených výrazů a prosím znalce v právních záležitostech, zda by mi neodpověděli.

1) Ve stanovách máme uvedeno, že pokud je jednotka ve společném jmění manželů, vyžaduje se písemné zmocnění jednoho zástupce, který vykonává práva a povinnosti. To je OK, i v souladu se zákonem (asi). Na pozvánce je ovšem věta cituji: "Při nepřítomnosti druhého manžela bez udělené plné moci pak mají manželé pouze půl hlasu". Nikde jsem nedohledal co se stane, když nebude písemný souhlas, ale krátit někomu svévolně hlasovací práva mi nepříjde zákonné. Co myslíte?

2) V pozvánce je cituji: "Program zasedání má pouze jeden aktuální věcný bod - vyslovení důvěry členům výboru SV nebo jejich odvolání". Podle stanov do působnosti shromáždění patří volba a odvolávání členů výboru. Takže vyjadřování důvěry je podle mě asi nesmysl, ne? Nejsme poslanecká sněmovna. Maximálně může v bodu programu být, podle mě, návrh na odvolání členů výboru. Co myslíte?

3) Ve stanovách máme napsáno cituji: "Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže zákon vyžaduje vyšší počet hlasů." což je citace z NOZ par. 1206, čili asi OK.
V pozvánce je ale tato věta cituji: "Jestliže do zahájení zasedání SV s programem podle oddílu (A) nebude počet přítomných členů SV takový, aby zasedání bylo usnášeníschopné, předsedající zasedání přeruší na 5 minut, a poté bude zasedání opět zahájeno a pokračovat se stejným programem jednání podle původního programu (A), při stávajícím počtu přítomných členů SV. Nadpoloviční většinu pro platnost usnášení a hlasování pak tvoří počet přítomných členů SV plus delegace plných mocí."
Můj dotaz zní: je toto možné, legální? V tomto SVJ se to používá historicky, možná to umožňovala dřívější právní úprava? Ve stanovách o této praktice není ani zmínka.

4) pokud nikde ve stanovách není uveden vyšší podíl hlasů pro přijetí usnesení ve věci odvolání a zvolení členů výboru, platí pro přijetí návrhu nadpoloviční většina hlasů přítomných jednotek? Nebo je někde v zákoně uvedeno jiný nutný počet hlasů (třeba nadpoloviční počet hlasů všech jednotek a ne jen přítomných?)

Pokud by bylo potřeba lze nahlédnout i do našich stanov zde:
https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-detail?dokument=50773468&subjektId=285117&spis=389028

děkuji všem, kteří dočtou až sem za jejich čas a případné odpovědi.
zdravím
Ivo

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.