Předseda společenství prodal SVJ svoje jednotky bez souhlasu shromáždění

Vložil rest (bez ověření), 9. Duben 2017 - 10:19 ::

Předseda našeho SVJ vlastnil v domě (v přízemí) tři nebytové jednotky, které byly neobsazeny a byly pro něj ztrátové. Mám nastavený hlásič sledování změn od ČÚZK a přišla mi tři aviza, že byly zavkladovány kupní smlouvy. Nikdo v domě o této transakci nic neví, údajně ale předseda obíhal lidi v domě a nechával si podepisovat jakési papíry, které prezentoval jako anketu. U mně nezvonil, resp. jsem možná nebyl zrovna doma, tak jsem to neviděl.

I kdybych anketu interpretoval jako hlasování per rollam (stanovy umožňují hlasovat korespondenčně o všech záležitostech), tak si myslím, že by nebylo platné, jelikož všichni ani neměli možnost se vyjádřit. Pravděpodobně předseda obešel jen tolik vlastníků, aby mu to podepsala polovina, to je ale moje hypotéza.

Nechal jsem si z katastru vytáhnout jednu smlouvu a je na ní podepsaný předseda jako prodávající a za kupující SVJ samozřejmě rovněž předseda.

Výroční shromáždění se koná zhruba za tři týdny, na programu není ani zpětné schválení.

Podle katastrální vyhlášky a Pokynů netřeba k návrhu na vklad přikládat souhlas shromáždění, katastr tedy zavkladuje každou kupní smlouvu i když je kupujícím SVJ.

Moc se mi to nelíbí, protože nebytovky jsou neobsazené a vlastně předseda přehodil tento horký brambor nyní na SVJ, které mu zaplatilo kupní cenu, poplatky za právníka a provizi realitního zprostředkovatele, správní poplatek katastru, daň z nabytí a budeme muset platit za tyto tři jednotky každý měsíc příspěvek na správu a zálohy na služby a každý rok daň z nemovitosti.

Jediné, co nelze předsedovi vytknout, že jednotky prodal za velmi nízkou cenu, kupní cena je asi 10 % současné tržní ceny, takže kapsu si nenamastil, a vlastně celé transakci nerozumím.

Dá se ještě transakce zneplatnit? Vlastnictví je už převedeno.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.