SVJ přijme dar ve formě nebytového prostoru

Vložil krcma, 13. Červenec 2016 - 13:12 ::

Řešíme následující problém, prosím o názory.

Jsme SVJ o 10 bytových jednotkách a 1 nebytové jednotce. Většinu bytových jednotek a tu nebytovou jednotku vlastnila jedna právnická osoba. Ta ale všechny bytové jednotky v roce 2015 rozprodala novým vlastníkům, fyzickým osobám. Aktuálně má tedy ve vlastnictví pouze tu nebytovou jednotku, cca 4% podíl v SVJ. Ta se nachází v suterénu, je prakticky neprodejná, proto se rozhodla nám (tedy SVJ) tuto jednotku darovat. V této souvislosti řešíme následující otázky:

  1. za jakých okolností je možné vůbec pro SVJ tuto nebytovou jednotku nabýt. Do budoucna bychom jí chtěli využít pro rozšíření sklepů, nevím zda to spadá do kategorie nabytí za účelem správy.
  2. jaké je nutné kvórum pro schválení. Máme stanovy vycházející z NOZ. Tam pro většinu rozhodnutí stačí nadpoloviční většina přítomných, pouze pokud se bude měnit výše podílů, tak je 100%. Zde ten podíl bude mít SVJ, takže výše podílů vlastníků zůstane stejná. Ale přesto se všem majetek zvýší, nevím jaký je zde výklad. Navíc bychom asi posléze uvažovali buď zrušení této jednotky (tedy byly by to společné prostory, pak by jistě těch 100% bylo potřeba, musely by se řešit i další věci – změna prohlášení atp.) a nebo rozdělení na jednotlivé sklepy, které by byly připsány k bytům. Ale nejdříve tu jednotku musíme získat, jde tedy zatím o tento první krok, další budeme řešit následně..
  3. zdanění. Domnívám se, že to bude nepeněžní příjem, který bude podléhat dani z přijmů, kde základ daně bude ocenění podle znaleckého posudku. Nevím, jestli daň zaplatí SVJ nebo každý vlastník sám za sebe – to by asi bylo výhodnější, jednak je nižší sazba, pak by někdo díky slevám se dani zcela vyhnul. Pro někoho by to třeba bylo i osvobozené (pokud by jeho podíl byl nižší než 15 tisíc) V této souvislosti se ale nabízí otázka, zda by nebylo lepší, kdyby nám tu jednotku raději za nějakou symbolickou cenu neprodali. Pak by se platila pouze daň z nabytí (4%) ze 75% směrné hodnoty – nemusel by se dělat znalecký poskudek.

Prosím tedy o názory, případně rady jak toto co nejsnáze vyřešit. Děkuji.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.