Připojení místnosti k bytové jednotce

Vložil Josef Svoboda (bez ověření), 27. Listopad 2014 - 0:48 ::

Vážení, v prvé řadě děkuji všem, kteří přispívají svými radami a zkušenostnmi na tento web – dozvěděl jsem se zde mnoho důležitých informací. Stále si ale nejsem jistý řešením své situace.

Výchozí stav: jsem majitel dvou vedlejších půdních bytů, jeden z nich pronajímám, ve druhém bydlím. Mezi byty není nosná zeď (pouze protipožádní sádrokarton).

Cílový stav: Rád bych jednu místnost z jednoho bytu přidružil k druhému bytu. Ze stavebního hlediska se jedná pouze o vyříznutí otvoru v sádrokartonu a osazení dveří v jednom bytě a zrušení dveří ve druhém bytě. Nebude zasahováno do krovů, nosných konstrukcí apod.

A nyní se dostávám k samotnému problému: V NOZ je uvedeno, že rozhodnutí o sloučení jednotek (i když nevím, jestli se zde jedná o sloučení) i rozhodnutí o změně v prohlášení vlastníka je v působnosti Shromáždění. V návrhu stanov (aktuálně se připomínkují), které zohledňují NOZ, je pro sloučení jednotek i pro změnu v prohlášení vlastníka uvedna nutnost souhlasu 75 % přítomných členů Shromáždění. Předpokládám, že stejnou váhu budou mít i podpisy vlastníků jednotek získané mimo Shromáždění (zde to bude nutnost 75 % všech vlastníku jednotek?). Jsou v tom i jiné záludnosti, se kterými je nutné počítat?

Samozřejmě mě napadla i možnost, že tuto úpravu udělám „načerno“ – noví nájemníci budou mít menší byt, já budu mít větší byt, nikdo nic nepozná… Kromě toho, že mám rád věci právně v pořádku, zde ale vidím případný problém do budoucna – např. pokud bych chtěl jeden z bytů prodat.

Děkuji Vám za případné zkušenosti a rady, Josef Svoboda

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.