NObčZ § 1 178

Vložil Pavel, 12. Červen 2012 - 21:29 ::

Občas je zde položen dotaz, jak zjistit, kdo je v domě trvale hlášen, zejména z obavy proti zneužití exekutory. Naposledy byl položen dotaz zde:

http://www.portalsvj.cz/…e-pronajiman

Úředníci z MV prý odpověděli:

„Jelikož údaj o trvalém pobytu ve formě adresy neobsahuje čísla bytů, nejsou čísla bytů v agendovém informačním systému evidence obyvatel vedena.“

Mám jinou zkušenost z minulého týdne. Předseda bytového družstva dostal do datové schránky informaci z místního úřadu, že v bytě č. 7 jsou od určitého data hlášeny 2 osoby. Možná mají rozdílné databáze na MV a na MÚ. :-))

Budoucí Občanský zákoník v § 1 178 uvádí:

„Požádá-li o to vlastník jednotky, sdělí mu osoba odpovědná za správu domu jméno a adresu kteréhokoli vlastníka jednotky nebo nájemce v domě.“

Z KN lze zjistit pouze jméno a příjmení vlastníka, nikoliv aktuální adresu. Ale aktuální adresu nevyžaduje ani citovaný paragraf. :-))

Není jasné zda bude povinnost také evidovat osoby žijící v jednotce s vlastníkem, kteří nebudou nájemci.

A jak by se měli zjišťovat údaje o nájemcích v domě zatím také nevím.

Možná kdyby došlo k úpravě k přihlašování k trvalému pobytu a k úpravě v přístupu k databázi trvalých pobytů? To by řešilo hned oba výše uvedené problémy.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.