Vložil Justitianus, 11. Únor 2024 - 14:46

Vystoupil (bez ověření) zde příkladmo uvedl některé postupy, které jsou ale naprosto zbytečné a samy o sobě nezpůsobují zánik SVJ. Jde to mnohem jednodušeji – bez snížení počtu jednotek a bez zrušení jednotek.

Nejjednodušší postup je prostě zrušit právnickou osobu SVJ(2012). Tento postup je možné uplatnit, jestliže SVJ vzniklo dobrovolně (to jest bylo založeno přijetím stanov).

Zrušení právnické osoby
§ 168

(1) Právnická osoba se zrušuje právním jednáním, uplynutím doby, rozhodnutím orgánu veřejné moci nebo dosažením účelu, pro který byla ustavena, a z dalších důvodů stanovených zákonem.

(2) O dobrovolném zrušení právnické osoby rozhoduje její příslušný orgán.


U právnické osoby SVJ se uplatní výjimka, obsažená v ustanovení § 1215: O zrušení SVJ nerozhodne ani statutární orgán, ani shromáždění. O zrušení rozhodnou právním jednáním vlastníci jednotek (což je rozhodování postupem podle § 1169).

Zrušení společenství vlastníků
§ 1215

(1) Společenství vlastníků se zrušuje dnem zániku vlastnického práva ke všem jednotkám v domě. 

(2) Rozhodnutím vlastníků jednotek lze společenství vlastníků zrušit, pokud bylo založeno dobrovolně nebo pokud počet jednotek v domě nebo počet vlastníků jednotek klesl na méně než pět. V takovém případě vlastníci jednotek přijmou pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí.


Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.