Ostatní

Změna stanov

Vložil Jar (bez ověření), 4. Červen 2013 - 20:24 ::

Prosím, jaké stanovy SVJ jsou platné? Ty ve sbírce listin, ty v šuplíku předsedy nebo na webu domu? Dokdy je případně a kam předat zápis se shromáždění a změněné stanovy? A jak má taková změna stanov z formálního hlediska vypadat? A co když zněn přijatého usnesení týkající ze změny stanov je jiné, než to v opravených stanovách, stalo se to u nás nyní, jsou tyto stanovy platné, kontroluje to někdo před vložením do sbírky listin?

Děkuji Jar

Nerespektování nového výboru

Vložil Zuzka307, 4. Červen 2013 - 19:39 ::

Na mim.shromáždění za účasti nadpoloviční většiny vlastníků byl odvolán stávající výbor. Původní výbor však nový výbor nerespektuje a hájí se tím, že podal k soudu žalobu pro neplatnost jejich odvolání k soudu. Moje otázka zní, je platný nový výbor, zapíše soud nový výbor do rejstříku i při podání žaloby pro jeho neplatnost. Z mého pohledu je nový výbor platný. Velice děkuji za rychlé info Zuzka

lze požadovat poplatek správcem?

Vložil tazatel (bez ověření), 4. Červen 2013 - 19:33 ::

Modelový příklad z mnoha SVJ – výbor na svojí práci vcelku kašle a proto raději předá správu družstvu, v drtivé většině právě tomu družstvu co dům ještě pár let dozadu patřil ale už nepatří. Jenže ono družstvo stále jede ve starých kolejích a stále si myslí že lidi v domě jsou jejich ovečky tedy nájemníci.

A teď konkrétní příklad – družstvo-správce požaduje za „registraci“ nového vlastníka poplatek v řádu stokorun.

Dotaz – mají na to nárok? Uvažujme že poplatek v rámci SVJ (stanov) neexistuje ale stanovilo si ho pouze ono družstvo. Musím to platit? Co když nezaplatím? Pokud by ten poplatek přece jenom mělo mít definované SVJ, KDE by to mělo být aby to bylo platné/vymahatelné? Stanovy? Určí výbor?

Mimořádné shromáždění

Vložil Zuzka307, 4. Červen 2013 - 18:43 ::

Může být mimořádné shromáždění svolané ve stejný den jako shromáždění svolané stávajícím výborem. Důvodem bylo, že na shromáždění svol.výborem by schůzi řídil výbor a nechtěl by projednávat body,které chtěli řešit vlastníci.

Hlasování změna správce.

Vložil HellKoc, 4. Červen 2013 - 15:50 ::

Pokud má společenství ve stanovách, že změnu správce musí odhlasovat nadpoloviční většina přítomných, ale ve smlouvě se správcem je uvedena podmínka hlasování více než 75%, který dokument je nadřazený? Děkuji. Helena

žádost o radu

Vložil autor111 (bez ověření), 4. Červen 2013 - 13:38 ::

Prosím o radu: Výbor předložil rozúčtování cen služeb podle osob – to je v pořádku. Problém je v tom, že použité počty osob prokazatelně neodpovídají skutečnosti, dokonce takovým způsobem, že výbor slovně s výtkami souhlasí a chyby potvrdí, ale rozúčtování ponechává v předloženém prokazatelně nesprávném stavu. Jak věc řešit a jak postupovat? Děkuji.

Hlasování na počet hlasů-stanovy.

Vložil HellKoc, 4. Červen 2013 - 11:24 ::

Dobrý den, pokud si SVJ přeje, aby se hlasovalo ne podle podílu, ale počtem hlasů, lze si toto odhlasovat a dát do stanov a hlasovat tak, nebo to zákon neumožňuje? Děkuji. Helena

rozúčtování cen služeb

Vložil odpověď (bez ověření), 4. Červen 2013 - 11:21 ::

Dobrý den, prosím zdvořile o odpověď na níže položenou otázku:

ZoVB § 11 odst. (4): „K přijetí usnesení… o rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky jednotek podle § 9a odst. 2 je zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů.“

Bod programu shromáždění: „Hlasování o návrhu rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky“, tj. přijímalo se usnesení.

Otázka: Jakým poměrem hlasů lze výše zmíněné usnesení přijmout?

Děkuji za odpověď.

Družstvo do 50 členů: Shromáždění plní funkci představenstva

Vložil Klára793, 3. Červen 2013 - 22:05 ::

Dobrý večer, v původním tématu moje otázka zanikla, s omluvou tedy otevírám druhé. Předem prosím o toleranci k zadání otázky, nejsem právník – proto se také obracím pro radu sem. V domě existuje vedle SVJ stále ještě i družstvo. Družstvo má 21 členů, doteď fungovalo předsednictvo. Předsednictvo po neshodách v domě podává demisi. Z obchodního zákona jsem vyčetla:

§ 245 Orgány malého družstva (1) V družstvu, jež má méně než padesát členů, mohou stanovy určit, že působnost představenstva a kontrolní komise plní členská schůze.

My toto ustanovení v našich stanovách máme. („Shromáždění je nejvyšším orgánem družstva a plní funkci představenstva a kontrolní komise.“) Dále v nich máme i možnost volit představenstvo, pokud se takto rozhodneme – jak jsem psala, dosud existovalo.

dotaz

Vložil Anonymous, 3. Červen 2013 - 13:45 ::

Dobry den chtela bych se zeptat..mam byt v OV uz asi 10 let,a k bytu mi alezi sklep,kdyz jsem chtela tenkrat od pana domovnika klic od sklepu,tvrdil ze sklep nemam. Nedavno mi nekdo rekl ze za sklep platim pokud ho mam ve smlouve..jde to nejak zrusit a jak? a jdou vratit naklady za sklep ktere jsem cele roky platila ? dekuji predem za odpoved N.

Syndikovat obsah