Technické zhodnocení domu

Vložil Jiřík (bez ověření), 2. Říjen 2017 - 22:43 ::

Může někdo kompetentní srozumitelně vysvětlit, co je technické zhodnocení domu a hlavně k čemu je pro vlastníka bytové jednotky dobré, zda se konalo nějaké technické zhodnocení.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Novák 15b30b Martin (bez ověření), 28. Říjen 2019 - 18:50

    Nejvíce společenství je v Praze dle seznamu SVJ. Ale co my ostatní?

    Vložil Čmuchal (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 18:17

    Já Vám sice neodpovím, ale dám Vám dalšího brouka do hlavy:
    je nebo není technickým zhodnocením domu TEPELNÉ ČERPADLO?

    Pokud „JE“, tak co takové TČ na domě zhodnotilo (mimo toho, že významně změnilo způsob podílení se na nákladech za vytápění: konkrétně v lepším případě převedlo podílení se dle vyhl.269 se socan-limitem 20/80 na podílení se dle podílu na společných částech domu; v horším případě …)?

    Pokud „NENÍ“ jste povinen na tuto „malou domů“ pro dodavatele technologie, pro mega-odměny předsedovi výboru a jeho přitakávačům, pro provizi těm co dohodnou nový úvěr pro SVJ aby Vás mohlo ještě více zadlužit a Váš byt (teda jako kdybyste chtěl ho prodat a zdrhnout – učinit neprodejným), přispívat?

    Není nad „technické zhodnocení“. :)

    Vložil Jiř.k (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 18:34

    Každý normální člověk ví, že každý dům, který má sloužit k bydlení je potřeba udržovat tak, aby alespoň „trochu“ odpovídal současným požadavkům na bydlení. Tak jaképak technické zhodnocení. To zase vymyslela nějaká hlava dubová, aby bylo možné manipulovat s vlastníky bytů a tahat z nich many. O nic jiného nejde. A tak spousta lidi používá tento termínus technikus, aniž by vlastně věděli proč, co to je a k čemu to je dobré.

    Vložil KL (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 6:19

    Vpravo dole je odkaz Pojmy.. mimo jiné je tam objasněn i tento pojem, jinak u SVJ se o TZ neúčtuje, je zachyceno podrozvahově, TZ muže být i např. zateplení domu… je to zhodnocení společných částí…

    Vložil Jiř.k (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 6:38

    Opakovaně dávám otázku, jak to poznám kromě toho, že svj splácí úvěr a já dluh. Poznám to ještě nějak jinak? Pojmy: Technickým zhodnocením se pro účely tohoto zákona rozumí vždy výdaje na dokončené nástavby, přístavby a stavební úpravy, [32] rekonstrukce a modernizace majetku, pokud převýšily u jednotlivého majetku v úhrnu ve zdaňovacím období 1995 částku 10 000 Kč a počínaje zdaňovacím obdobím 1996 částku 20 000 Kč a počínaje zdaňovacím obdobím 1998 částku 40 000 Kč. Technickým zhodnocením jsou i uvedené výdaje nepřesahující stanovené částky, které poplatník na základě svého rozhodnutí neuplatní jako výdaj (náklad) podle §24 odst. 2 písm. zb).

    pro účely zákona o dani z příjmů – 586/1992 Sb., § 33 (1)

    Zdaňovací období. Copak svj má nějaké zdaňovací období, které překročilo 10000 Kč,20000 Kč, atd? Copak svj jako poplatník uplatňuje nějaké náklady? Opakově se ptám, k čemu je to dobré?

    Vložil René (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 9:18

    Pravda je, že v účetnictví SVJ má TZ stejný význam jako jiná oprava. Je to tím, protože SVJ jako právnická osoba dům nevlastní a tedy rozlišování TZ zhlediska přiznání daně z příjmů pro něj nemá význam.

    Ale vlastník jednotky, který je podnikatelem a chce si poměrnou část oprav nebo technického zhodnocení domu zahrnout do nákladů ve svém účetnictví, potřebuje od SVJ potvrdit, které náklady se vztahovaly k TZ, protože to může mít vliv na výši daňových nákladů při přiznání daně z příjmů při jeho podníkání(TZ se zahrnuje do daňových nákladů v jiné výši eventuálně v jiných obdobích).

    Vložil Jiř.k (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 11:42

    René, můžete mě objastnit, jak svj stanoví, co bylo technické zhodnocení a technické zhodnocení čeho? Už jste viděl technicky zhodnocený dům, já ještě ne. Viděl jsem dům zateplený, dům s novým výtahem, s novou kotelnou,s nás­tavbou.. Jak by mohla nástavba nebo přístavba tech. zhodnoti dům je mi záhadou. Dnes ten dům nejspíše špatí. Až půjdu kolem domu a budu říkat: jé, ten je technicky zhodnocený, tak vám napíšu.

    Vložil Nový (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 12:02

    I když to je pro vás záhada, pro ty, kdo alespoň trochu znají zákon o daních z příjmů, je to zcela pochopitelné.

    Pokud si dáte do vyhledávače termín „opravy a technické zhodnocení“ najdete spoustu odkazů, kde to máte podrobně vysvětleno např. http://www.fucik.cz/…-judikatury/

    Jde o to, že běžnou opravu může podnikatel zahrnout celou do nákladů, kdežto TZ jako investici musí odepisovat přes náklady i více roků.

    Vložil Jiř.k (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 12:16

    No pane Nový a k čemu mi to bude dobré? Budu lépe a radostněji spát.

    Vložil radka222222 (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 12:50

    nechápu, o co vám vlastně jde. pokud je dům zateplen, a předtím nebyl, jde o technické zhodnocení domu, neb se změní jeho technické parametry, a protože k lepšímu, tak je to zhodnocení. to, že vy nevidíte technicky zhodnocený dům, ale dům zateplený, je asi tím, že se neorientujete v „odborných“ pojmech. To je stejné, jako když vy potkáte na ulici opilce, vidíte opilce, ale lékař vidí člověka s ebrietou:-) vy to jen nazvete lidově, lékař odborně.

    technické zhodnocení domu, v kterém vlastníte jednotku, vám bude k tomu, že se vám zvýší hodnota té vaší jednotky, minimálně účetně, a že se vám v ní bude lépe žít i spát:-) protože kvalita bydlení bude vyšší.

    Vložil Jiř.k (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 13:02

    Právě jste kápla božkou, techničko. Můžete mi vysvětlit, k čemu já, jako běžný člen společenství potřebuji používat termín technické zhodnocení domu? Až budu prodávat byt, tak si dám inzerát a budu požadovat dvojnásobnou cenu, ve srovnání s cenou tržní. Důvodem bude technické zhodnocení. Kupců budou celé zástupy. Žijete vůbec v reálném světě?

    Vložil radka222222 (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 13:51

    průměrně inteligentní běloch ví alespoň obecně, co znamená technické zhodnocení. nikdo vás nenutí používat odborné termíny, ale protože jsou pro sjednocení pojmosloví důležité, jsou prostě definovány v zákonných předpisech. budete se divit, ale hodně lidí při prodeji bytů uvádí nejen „po rekonstrukci“, ale i „provedeno technické zhodnocení domu“ apod. až budete prodávat byt, požadujte si třeba miliardu a uveďte tam co chcete, to je váš problém. pořád jsem nepochopila, o co vám vůbec jde:-( chtěl jste vysvětlit co to je TZ, to vám zde vysvětlilo dost lidí. takže sklapněte, poděkujte za odpovědi, a přestaňte blábolit.

    Vložil Jiř.k (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 13:57

    Poslyšte, vy jste nějaká chytrá běloška. Divím se pouze, když čtu vaše příspěvky. Tolik moudra, kolik se sype z vaší technické bílé hlavy tady ještě nebylo. Nemáte jí šišatou?

    Vložil 789 (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 13:26

    Tak termín nepoužívej a máš vyhráno!! A stav se pro svou dávku léků, dnes jsi vynechal.

    Vložil Jiř.k (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 13:30

    Ty se zase nezapomeň zastavit u psychiatra, ten ti pomůže.

    Vložil radka222222 (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 6:48

    očividně nevíte, nebo nechcete vědět o čem je řeč, takže to zkusím polopaticky. jazykový význam slova zhodnocení – zvětšit hodnotu. Technické zhodnocení – změna technických parametrů k lepšímu. Takže TZ je dobré k tomu, aby se zvyšovala hodnota nemovitosti, zlepšila se kvalita bydlení. Pokud nevíte, k čemu je dobré zateplení domu, změna vytápění z uhlí na ekologičtější a úspornější, tak bych doporučovala najít si nějakou zemljanku v lese. Zdaňovací období má každá právnická osoba, takže i SVJ.

    Vložil Nadpis (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 7:55

    Prosím, pište nadpisy svých příspěvků, pokud to vaše IQ zvládne. Dále žádám, vyjadřujte se pouze k věcem, o kterých něco víte. Technické zhodnocení není jen změna technických parametrů k lepšímu, ale i k horšímu. Zeptejte se někoho, kdo o daních něco ví. Pokud zazdíte okna v místnosti, tak se jedná o technické zhodnocení i když se parametry místnosti zhoršily.

    Vložil radka222222 (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 8:17

    Protože je pojem TZ definován jinak pro účely daně z příjmů, jinak pro účetnictví a jinak pro DPH, a z hlediska stavebního také jinak, tak jsem použila prostý jazykový výklad. Zhodnocení je prostě vždy k lepšímu. V opačném případě se jedná o znehodnocení:-) O daních toho vím dost, nebo máte dojem, že svj nemá zdaňovací období? Nebo co O DANÍCH jsem uvedla špatně? Pokud vaše IQ nezvládne otevřít příspěvek s nadpisem … a vyžaduje opisování nadpisů předchozích příspěvků, jak to mnozí dělají, tak si to prostě nečtěte:-)

    Vložil Nadpis (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 9:33

    Protože zakladatel vlákna se ptá na daň z příjmů, tak odpovídám na daň z příjmů. Tam platí, že změna parametrů, i k horšímu, je technické zhodnocení. Podrobnosti v § 33 zákona o daních z příjmů. Třeba máte v okolí někoho, kdo o dani z příjmů alespoň slyšel. Jinak nadpisy slouží pro orientaci čtenářů, ale chápu, že to nemusíte pochopit.

    Vložil § (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 12:11

    Tak to vypadá, když svj násilím narvou do všech možných i nemožných paragrafů. SVJ je smyšlená fimra na bydlení, která až na prkotiny nedovádí žádné dane a daně, které odvádí nemají s majetkem svj žádnou souvislost, protože nic nevlastní. No ovšem nějaký magor se domnívá, že na svj se musí aplikovat všechny paragrafy daňového zákona, a to ať se to hodí nebo ne. Kolem svj není jasné vůbec nic, akotát to, že je to paskvil.

    Vložil radka222222 (bez ověření), 3. Říjen 2017 - 10:59

    nebojte, mám v okolí hodně lidí, co znají daň z příjmů:-) a lpět na nadpisech když nejste schopen ani napsat jméno, pod kterým zde normálně vystupujete, je opravdu hodné uznání:-)

    pokud nepoznáte rozdíl mezi zhodnocení a znehodnocení, tak holt nemá cenu s vámi vůbec diskutovat…

    Vložil Pavel II (bez ověření), 2. Říjen 2017 - 23:44

    se přistaví venkovní výtah. Ve starším domě se topilo lokálními „Wafkami“ a vlastníci se dohodli na centrálním plynovém kotli. Nebo se dům zateplil. K čemu jsou tato technická zhodnocení dobrá je snad jasné.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".