2014 - změna účelu užívání stavby

Vložil Jan Mocek, 11. Únor 2014 - 19:25 ::

Dobrý den, rádi bychom si pronajali nebytový prostor v domě se SVJ. Nebytový prostor je v majetku jednoho vlastníka, je kolaudován jako truhlářská dílna, má zvláštní vchod z ulice a naším plánem je provést změnu účelu užívání, konkrétně na nekuřáckou kavárnu vč. prodeje balených potravin. Prosíme o radu, zda je nutný souhlas SVJ se změnou i s ohledem na případné změny od 1. 1. 2014. Děkujeme

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil lake, 12. Únor 2014 - 6:25

    Postup je shodný jako byl v dřívějších letech: jednotka je ve Vašem vlastnictví, tedy pouhá změna způsobu užívání (např z bytu na nebytový prostor) bez stavebních úprav nepodléhá žádnému schválení od ostatních vlastníků jednotek(1994). Souhlasné stanovisko Stavebního úřadu prostě předloží vlastník jednotky či stavebník na katastrální úřad, zároveň se žádostí o změnu.

    Měl byste se ovšem obrátit na SÚ předem. Ten Vám sdělí jaké budou rámcové požadavky hygienické, požární, případně stavební, na vaši provozovnu. Pokud bude nutné stavební řízení, budou vlastníci jednotek jeho účastníky s právem vyjadřovat se a vznášet námitky.

    V žádném případě do toho nemá co mluvit SVJ(2000). Společenství je sluha, nikoliv vlastník domu.
    ---------------------------------------------------------------------

    Upozorňuji, že v domech rozdělených na jednotky(2012) se SVJ(2012) je tomu jinak: Podle § 1208 NOZ shromáždění rozhoduje o změně účelu užívání domu nebo bytu. Takže vlastník jednotky(2012) v takovém domě nemá při rozhodování „volnou ruku“.

    Mimochodem, právě tyto nesrovnalosti jsou důvodem, proč se stávající SVJ(2000) právně odlišují od SVJ(2012). Je zde nepřekonatelný rozdíl v definici majetku a z toho plyne rozdíl v rozsahu pravomocí a v rozsahu zákonné právní způsobilosti právnické osoby SVJ.

    lake

    Vložil Jan Mocek, 12. Únor 2014 - 7:46

    Děkuji Vám za Váš čas a odpovědi. Jan Mocek

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".