1185 - správa domu či správa domu a pozemku

Vložil Lenka (bez ověření), 21. Květen 2023 - 22:03 ::

Dobrý den,

chci vytvořit PM ve smyslu § 1185 OZ…mám tam napsat…vůči osobě odpovědné za správu domu (jak je to v OZ) či vůči osobě odpovědné za správu domu a pozemku (když je pod domem a na dvoře) jeden společný pozemek?

A dále, jsme v případe SJM též označovaní za „spoluvlastníka jednotky“ či například jako za „vlastníka jednotky v SJM“?

Díky za radu L.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Justitianus, 22. Květen 2023 - 9:31
    • Lenka (bez ověření): „… mám tam napsat …vůči osobě odpovědné za správu domu (jak je to v OZ) … ?“

    Ne! Ustanovení § 1177 zavedlo legislativní zkratku, která je použitelná pouze v samotném textu zákona a v jeho prováděcích předpisech. Správné nezkrácené označení (v jiných dokumentech) je tedy „osoba odpovědná za správu domu a pozemku“.

    § 1177

    Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu a pozemku (dále jen „osoba odpovědná za správu domu“) …


    • Lenka (bez ověření): "… jsme v případe SJM též označovaní za „spoluvlastníka jednotky“ či například jako za „vlastníka jednotky v SJM“?

    Vy si chcete za každou cenu komplikovat život? Proboha proč? Píšete snad disertační práci z teorie vlastnického práva? Nevymýšlejte nová označení! Podepíšete oba tento text:

    Zmocňuji společného zástupce, který bude vykonávat práva vlastníka jednotky číslo XXX v bytovém domě na adrese YYY vůči osobě odpovědné za správu domu a pozemku.

    Justitianus

    Vložil MartinII, 22. Květen 2023 - 8:19

    § 1185

    Spoluvlastnictví jednotky

    (1) Vlastník jednotky může své právo k jednotce rozdělit na podíly, ledaže to bylo vyloučeno.

    (2) Spoluvlastníci jednotky zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči osobě odpovědné za správu domu. To platí i v případě manželů, kteří mají jednotku ve společném jmění.

    • – – – – – – – – — ---- ---------- –

    Vaše PM znamená asi Plnou moc. Jde vám o rozdělení BJ na podíly nebo o zplnomocnění zástupce k jednání s osobou odpovědnou ?

    Pokud jde o zastupování manželů v SJM, tak viz

    www.portalsvj.cz/…/zastupovani

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".