Vložil lake, 14. Červenec 2012 - 16:36

Zdenek 22 ze napsal: „Zákon začne platit až za rok a půl a do té doby se jistě spousta názorů vytříbí. A není vyloučeno, že bude právo nalezeno až prvním soudním rozhodnutím.“

Panu Zdenkovi zcela ušlo, že nejde o žádné „názory“, nýbrž bavíme se zde o znění nového Občanského zákoníku, který se již stal součástrí právního řádu. Zákon není názor.

Navíc soudy již dnes přesně rozlišují mezi příspěvkem a zálohou. Protože pan Zdenek to neví, budu citovat notoricky známý rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 2038/2008 ze dne 26. 1. 2009:

Nárok na placení záloh dle § 15 odst. 2 zákona o vlastnictví bytů je odlišný od nároku na úhradu skutečně vynaložených nákladů dle § 15 odst. 1 zákona o vlastnictví bytů. Byť mají obě platební povinnosti shodný účel, totiž poskytnutí peněžního ekvivalentu za poskytnuté služby, odvíjí se jejich vznik od zásadně odlišného okruhu skutkových okolností a mají různou splatnost. Je též třeba rozlišovat příspěvek na náklady spojené se správou domu a pozemku od předem určených finančních prostředků, které vlastníci jednotek skládají jako zálohu (kterou je ovšem třeba dodatečně vyúčtovat) k účelu uvedenému v § 15 odst. 1 zákona.

Pan Zdenek, který nezná současnou konstantní judikaturu a nedovede porozumět znění nového ObčZ, marně čeká na jakési budoucí judikáty, které mu mají vše osvětlit. Samozřejmě judikáty vždy budou, ale od těch současných se nebudou v ničem lišit: příspěvek je zcela jiná platba nežli záloha. Placení příspěvků na správu bude podle nového ObčZ povinností VJ. Placení záloh nikoliv.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.