Vložil lake, 3. Červenec 2012 - 8:15

Ke správě domu bez zálohových plateb v zahraničí není potřebné, aby platby příspěvků byly osvobozeny od daně. Příspěvky jsou příjmem právnické osoby společenství vlastníků (Homeowners' Assocoation, HOA) a to osvobozeno není. Např. v USA se osvobození od federálních daní vztahuje pouze na neziskové organizace (A 501[c]3 nonprofit organization). HOA takovou organizací není a osvobození od daňové povinnosti se na ni nevztahuje.

Z pravidelných příspěvků používaných průběžně na správu vytváří HOA v účetnictví dlouhodobou rezervu (Reserve Fund), kterou pochopitelně nezdaňuje. Jednorázové příspěvky se vymáhají dodatečně. Podívejme se, jak to funguje na Floridě (USA):

Otázka:
Pořídil jsem si bytovou jednotku. O několik měsíců později jsem dostal od SVJ vyúčtování dluhů po lhůtě splatnosti, což se týká dříve předepsaných příspěvků a také příspěvku označeného jako zvláštní příspěvek na opravy uskutečněné před tím, než jsem jednotku koupil. K tomu byly připočteny úroky a poplatek za pozdní platbu. Musím tyto poplatky a příspěvky uhradit?
 
Odpověď:
Stát Florida má podrobnou úpravu bytového vlastnictví v kapitole 718 Statutu státu Florida, což je známo jako The Florida Condominium Act. Velmi podrobně zde jsou upraveny podmínky a povinnosti vlastníků jednotek.

Vlastník jednotky osobně odpovídá za všechny příspěvky, které se staly splatnými během doby kdy je vlastníkem jednotky. Navíc je spoluzodpovědný zároveň s předchozím vlastníkem jednotky za veškeré neuhrazené příspěvky které se staly splatnými před změnou vlastníka. Z tohoto důvodu je důležité pro kupce, aby se před koupí ujistil u společenství vlastníků o tom, jaký je stav úhrady příspěvků. Tím se vyhne „zdědění“ nesplacených účtů.

Příspěvku se nelze vyhnout neužíváním společných částí (např. bazénu), ani opuštěním jednotky za kterou se příspěvky mají platit. Nejsou-li příspěvky hrazeny včas, připočte se k nim úrok ve výši stanovené stanovami společenství. Neobsahují-li stanovy určení výše úroku, použije se úroková sazba 18% ročně. Společenství může účtovat navíc kromě úroku také poplatek za pozdní platbu ve výši pět procent z dlužné částky (ne však méně než 25$). Tento poplatek může být předepsán pouze určují-li tak stanovy nebo vnitřní předpisy společenství.

Společenství vlastníků má oprávnění uplatnit zástavní právo ke každé jednotce k zajištění plateb příspěvků. Zástava se stává účinnou jejím zaknihováním, obdobně jako při ručení za bankovní úvěr. Po zaknihování toto právo funguje shodně jako zástava nemovitosti, s tím rozdílem, že za datum vzniku zástavního práva k jednotce se považuje den registrace společenství vlastníků. Tím tato zástava nabývá přednost před ostatními oprávněnými požadavky, kromě prvotního ručení ke krytí půjčky k pořízení nemovitosti, které má přednost na základě speciální zákonné úpravy.

(konec citátu ze stránky Morris, William . It’s the Law: Condo assessments must be paid)

Z uvedeného textu je zřejmé, že příspěvky na chod společenství a drobnější údržbu a opravy se na Floridě čerpají z příspěvků, nikoliv ze záloh. Jednorázové náklady na rozsáhlejší opravy jsou hrazeny pomocí mimořádných příspěvků, placených zpravidla po ukončení a vyúčtování akce.

Naprosto stejné schema financování bude uplatněno v legislativě České republiky od 1.1.2014, i když si to mnozí stále nedovedou srovnat v hlavě.
--------------------------------------------------------

Zajímavé je, že nový český Občanský zákoník stanoví právo budoucího vlastníka jednotky zjistit si u společenství, zda na kupované jednotce váznou nějaké dluhy (§ 1186 nObčZ). Nenalézám však v ObčZ způsob, jak splatné dluhy předchozího vlastníka mají přejít na nového vlastníka. Buď jsem to přehlédl, nebo v novém ObčZ k tomu chybí výslovná právní úprava. Mám dojem, že tvůrce Občanského zákoníku opisoval z jiných právních úprav, bohužel ale neopsal všechno …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.