Vložil lake, 8. Prosinec 2009 - 8:53

Blanko,

(1) Na počátku shromáždění se zjišťuje prezence (počet přítomných hlasů) a podle toho se určí, zda shromáždění je či není usnášeníschopné. Předtím má předsedající oznámit (a případně předložit písemné) plné moci které obdržel. Stejně tak další osoby, disponující plnou mocí od některého vlastníka, musí toto uplatnit u předsedajícího na počátku shromáždění.
Vzhledemk tomu, že Váš manžel na zahájení byl, musí vědět, zda byla usnášeníschopnost naplněna - nemusíte čekat na zápis.

(2) Chybou bylo, že manžel odešel před hlasováním. Ztratili jste možnost dohlédnout na počty přítomných a zda toto souhlasí s počtem hlasujících. Nyní si marně stěžujete na údajné dodatečné dopisování podpisů, což neprokážete.

(3) Platí, že výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech. (§15/2 ZoVB). Podle mého názoru nelze zvyšovat platby nepodloženě bez plánu oprav a předběžné kalkulace nákladů. Kalkulaci můžete požadovat ihned, netřeba čekat na zápis.

(4) Ze stanov vašeho společenství zjistíte, jakým způsobem probíhá svolání shromáždění a zda je povinností uvést v pozvánce body které se budou projednávat. Pokud je tomu tak, pak by neuvedení bodu v pozvánce znamenalo neplatnost takového usnesení; rozhodl by ovšem zřejmě teprve soud. Uvažte, jak doložíte, co bylo/nebylo v pozvánce.

(5) Je-li ve vašem SVJ většinová vůle zvýšit příspěvek a provést opravy, nemůžete se tomu dlouhodobě bránit. Po shromáždění s právními vadami může být velmi rychle svoláno další přesně v souladu se zákonem a stanovami, kde se věc definitivně odsouhlasí. Ani soud by vám nedal za pravdu, pokud plánované opravy budou vyhodnoceny jako potřebné a příspěvek na ně řádně schválen. Zjistěte si tedy spíše postoj sousedů - zda souhlasí se zvýšením příspěvků a rozsahem oprav.
Pokud souhlasí, smiřte se v této věci s většinovou vůlí spoluvlastníků.

Právo nahlédnout do všech podkladů ukončené rekonstrukce samozřejmě máte, což už jsem psal dříve. Napříště vyžadujte informace a kontrolujte průběžně, nikoliv měsíce či roky po ukončení celé akce.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.