Vložil lake, 4. Prosinec 2009 - 13:45

Ještě mám poznámku k nově odhlasované výši záloh.
O změně výše záloh na údržbu a opravy se rozhoduje na USNÁŠENÍSCHOPNÉM shromáždění, to jest takovém, kdy je přítomná nadpoloviční většina všech hlasů (podílů). K přijetí usnesení postačuje prostá většina z PŘÍTOMNÝCH hlasů. Píšete, že přítomno bylo 12 z 32 vlastníků, ale to o usnášeníschopnosti neříká nic - musí se spočíst podíly.

Uschovejte si pozvánku na shromáždění, kterou jste dostali. Dále si zdokumentujte co je o hlasování vyvěšeno na vývěsce (fotograficky) a až dostanete zápis, zjistěte zda bylo shromáždění usnášeníschopné a jakým poměrem se hlasovalo o zálohách.

Pokud snad shromáždění nebylo usnášeníschopné (zatím to nevíme), pak pochopitelně nic nemohlo schvalovat. Kdyby v takovém případě výbor vyvěsil oznámení o "odhlasované" změně výše záloh, viděl bych v tom trestný čin podvodu (ve stadiu pokusu), kterého se mohli dopustit členové výboru, nebo zapisovatel, osoba kontrolující zápis a ten, kdo zápis vyvěsil.

V takovém případě je možné obrátit se ihned na policii ČR. Je možno předat jim vaše materiály a navrhnout provedení dalších důkazů (výpovědi účastníků shromáždění, sejmutí otisků prstů z papíru na vývěsce, například). Vyčíslit byste měli zejména výši škody (o jakou částku by se neoprávněně zvýšily příspěvky všech vlastníků, řekněme za dobu 1 rok do dalšího shromáždění).

§ 250 Podvod
(1) Kdo ke škodě cizího majetku sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou (nejméně 5 000 Kč), bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu nikoli malou (nejméně 25 000 Kč).
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny (...)
Zákon č. 140/1961 Sb. (trestní zákon)

Pokud členové výboru snad jednali ve shodě, mohlo by se na ně pohlížet jako na "členy organizované skupiny". Ale jak jsem napsal, napřed zkontrolujte usnášeníschopnost shromáždění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.