Vložil lake, 25. Březen 2012 - 6:25

Pane ZoVB, napsal jste správně že "Položka „anuita“ v nájemném představuje úroky + splátku."
Jiná Vaše tvrzení o anuitě jsou bohužel nesprávná. Nedivím se pak, že tazatel se v té snůšce nesmyslů nemohl vyznat.

Pletete si totiž pojem "anuita" s pojmem "zůstatek dlužné částky". Anuita je jedna (roční) platba s fixní výší. Jde pouze o jednu splátku v konečné řadě více splátek. Informace o anuitě říká zájemci o družstevní byt pouze jaká částka jeho nájemného bude družstvem každoročně použita ke splácení úvěru. Platí vzorec:

(Celková částka) = (Anuita) × (Doba splácení)

Vaše zmínka o "předčasném splacení anuity" je nesmyslem. Při závazku družstva ve výši jednoho milionu Kč a době splácení 30 let je anuita rovna stále 33333,33 Kč ročně (1/30 celkové částky). Na nájemném to činí 2778 Kč měsíčně. Splatíte-li např. po 15 letech jednu anuitu (byť předčasně), nesplatil jste zůstatek dluhu, který v dané chvíli činí 500000 Kč. To je snad každému zřejmé.

Stejně je nesmyslné Vaše tvrzení, že "částka „anuita“ je částkou cílovou" Není tomu tak. Cílovou částkou je součet všech anuit, které zbývají k uhrazení. Pokud snad konkrétní úvěrová smlouva připouští předčasné splacení celého zůstatku, záleží na jejím znění, zda se banka vzdá či nevzdá části zisku připadající na budoucí úroky.

Nesprávně též tvrdíte, že základní členský vklad se "navyšuje o odbouranou částku". Základní členský nebo vstupní vklad se nemůže navyšovat. Musí být splacen do 15 dnů od konání ustavující schůze družstva. Viz Obchodní zákoník.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.