Vložil lake, 24. Březen 2012 - 16:27

Pane Indiana,
nejdete "kupovat byt v družstevním vlastnictví", jak se domníváte. Za své peníze si pouze pořídíte členství v družstvu s právem na uzavření nájemní smlouvy k bytu který patří družstvu. Pokud prodávajícímu nevznikl právní nárok na převedení bytu do vlastnictví, nevznikne ani Vám. Některá družstva nepřevádějí byty nájemcům a nehodlají tak činit ani v budoucnu. Vaše právní postavení je třeba vidět reálně.

Dále: Pletete dohromady odlišné pojmy. Už jsem napsal, že anuita je pevně určená částka, která se hradí opakovaně (zpravidla ročně, latinsky annus = rok). Co uvádíte Vy není anuita, nýbrž zůstatek závazku družstva vůči bance, připadající na daný byt.
První z obou částek je 25000 Kč (anuita hrazená ročně).
Druhá z obou částek je 500000 Kč (celý neuhrazený zůstatek).
Rozdíl je to nezanedbatelný.

Pokud jde o platbu anuit, zřejmě si pletete vztah družstva a banky se vztahem družstva a nájemce. Vy jako nájemce žádnou anuitu samozřejmě nehradíte. Platíte nájemné. Dojde-li mezi Vámi a družstvem v budoucnu k uzavření smlouvy o převodu bytu, jistě v ní bude uvedeno jakou částku a jakým způsobem máte družstvu uhradit.

Jestliže taková smlouva neexistuje, pak je zbytečné spekulovat o tom, zda půjde o jednorázovou úhradu, nebo s Vámi družstvo dohodne nějaký splátkový kalendář. Zeptejte se na družstvu jak tyto záležitosti obvykle řeší.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.