Vložil FrantaF, 23. Březen 2012 - 15:13

Domnívám se, že na otázku změny poměru základní a spotřební složky odpověděl pan Lake dostatečně. Zdejší diskuze se častěji zaměřují na limity odchylky nákladů za teplo od průměru celého domu, ale velmi málo se tu hovořilo o polohových redukcích. Přitom jsou mnohem důležitější pro spravedlivé dělení nákladů mezi byty, protože mohou poškozovat správně se chovající vlastníky trvalým navýšením nákladů na topení až o desítky procent. Uváděl jsem příklad našeho domu, kde se po velmi důsledném zateplení snížily polohové redukce asi na polovinu, ale stále ještě jsou byty, které mají redukci 35%. (Jsem si vědom, že redukce podle vzniku se mohou vztahovat na pokoje, nebo na celé byty).

Jenom na vysvětlenou doplňuji, že „krádeže tepla“ obecně řeší limit odchylky. Pokud byt topí málo nebo netopí vůbec, zaplatí díky těmto limitům tolik tepla, že z požadovaných nákladů na topení nepokryje jen asi 13%, které musí zaplatit jeho 4 sousedé. Každý z nich, podle okolností, asi 4 až 5%. Ve srovnání s polohovými redukcemi u jednoho bytu 30%, u nezateplených domů až 70% je to opravdu velký rozdíl. Pokud tedy někdo usiluje o (alespoň optimálně) spravedlivé dělení nákladů na teplo, nemůže polohové redukce ignorovat.

Je zajímavé, že moje poznámky, kde jsem uváděl odkaz na některé příklady skutečných hodnot domu (jsou tam také příklady změny polohových redukcí v důsledku zateplení) zmizely jako nežádoucí. Skutečné hodnoty skutečného domu sem zřejmě nepatří. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.