Vložil FrantaF, 15. Březen 2012 - 14:43

Pane Lake, byl jsem právem vyzván „neználkem“, abych opustil diskuzi, protože jsem mimo téma. K Vašemu příspěvku si však poznámku nemohu odpustit. Moje Vámi uváděné neznalosti mi nezabránily, abych si vypočítal úniky přes „obálku bytu“ pro všechny byty našeho velkého domu, již před několika lety. Musel jsem to udělat, abych mohl kvalifikovaně provádět kontrolu rozdělování nákladů na teplo, našeho dodavatele výpočtu. Všechny mé připomínky dodavatel akceptoval a na základě mých návrhů upřesnil eliminaci překročení limitů a také redukce rohových bytů, které měl proti realitě značně odchylné. Mé připomínky vítal, protože mu pomohly odstranit slabá místa ve výpočtu. Výpočet úniků se mi hodil také, když jsme dostali od projektantů tepelný audit v rámci přípravy zateplení. Hrubou chybu, která celý výpočet výrazně zpochybňovala, jsem tak snadno zjistil a opravil (pro nás vylekané) sám.

Dovolím si tvrdit, že Vaše chápání výpočtu rozdělení je naprosto mylné. Výpočet základních hodnot dílků pomocí redukcí je velmi jednoduchý a „žonglování“ s těmito čísly zvládne i dobrý žák druhého stupně základní školy. Nastavení limitů průměrné spotřeby vyhláškou si vynutilo další výpočet pro odstranění hodnot překračujících limity. Správný výpočet pro tento úkol není tak jednoduchý jako předchozí, ale stále je to přesný a trvale platný výpočet s čísly, které byly získány měřením. Žádná cizí hodnota do výpočtu nevstupuje. Komplikace vzniká ještě tím, že je možno použít více než jeden postup. Každý z nich je opět přesně definovaným matematické úkonem, vycházejícím ze skutečných původních hodnot. Všechny nemohou být stejně dobré. Diskuze může pomoci najít ten, který je nejvhodnější. Podle mého názoru je to ten z nich, který nejlépe zachovává původní relace hodnot dílků po redukci mezi jednotlivými byty.

Zřejmě jste nepostřehl, že fyzika má svoji roli v oblasti poskytování výchozích hodnot pro výpočet. Pokud je pro Vás dokonce jednoduchý výpočet žonglováním, pak chápu Vaše výhrady k výpočtu odstranění nadlimitních hodnot. Důvodem zavedení limitů průměrné spotřeby a zařazení postupu pro jejich odstranění jistě nebyla pochybnost o správnosti výpočtu rozdělení. Důvodem byla nespolehlivost a neúplnosti hodnot, které vystupují jako výsledek měření. Tepelné přestupy přes stěny, o nichž se zmiňujete, jsou statické údaje, jejichž zjištění není problémem. Problémem je průběžné sledování výše tepelných zisků mezi byty v průběhu topné sezony. Tyto poměry se průběžně mění. Hlavní vliv má jistě dodávka tepla, ale mohou působit další vedlejší zdroje, které by se musely také vyjádřit v hodnotách, aby je bylo možno do výpočtu zahrnout. Vámi uváděné jednorázově provedené měření o těchto hodnotách nic prokazatelného nepoví. Spolehlivé údaje dodá přesné nebo alespoň optimální měření. Je ovšem drahé a proto vzniká otázka, zda se náklady vůbec vyplatí.

Ještě na závěr. Pochybuji, že tak jako mi to dělají všichni, ale nepochybuji o tom, že dodržujeme vyhlášku. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.