Vložil FrantaF, 14. Březen 2012 - 20:00

Na listu „Portál“ jsou v příkladu uvedeny dva způsoby přepočtu. Z grafu hodnot mého přepočtu je zřejmé, že průběh spojnice přepočítaných dílků se jen velmi málo odchyluje od spojnice původních hodnot dílků. Větší nutné odchylky jsou pouze u bytů, které překračovaly limit. To je důkazem, že vztahy mezi hodnotami bytů, které byly v limitu, se změnily minimálně.

Druhý způsob, který má výhodu jednoduššího výpočtu, je snad také legální, avšak značně mění původní vzájemné vztahy dílků jednotlivých bytů. Původní hodnoty dílků jsou vlastně pootočeny vůči středu natolik, aby se nejvyšší hodnota dostala právě na maximální povolenou hodnotu odchylky.

Rozdíl změn, které způsobil každý přepočet, jsou patrné z třetího grafu. Vidíme tam, že u druhého způsobu přepočtu se hodnoty značně odchylují od hodnot původních. Dochází k tomu, že všem nadprůměrně topícím bytům je platba snížena a všem podprůměrně topícím bytům je naopak zvýšena. Byty se zvýšenou platbou by si mohly právem stěžovat.

Nevím, zda byly hodnoty dílků v příkladu skutečné nebo smyšlené. Vytvořil jsem proto další list s grafem ze skutečných hodnot našeho domu (96 bytů). Hodnoty jsem stejně jako u původního posledního grafu předchozího příkladu seřadil podle velikosti původních dílků. Prvnímu bytu byla udělena sankce za „neodečet“, takže jej ignorujme. Z grafu je naprosto zřetelné, že druhý způsob (označení „Přepočet“ použil navrhovatel druhého způsobu), silně snižuje zainteresovanost bytů na úsporách tepla. Aby byly postiženy byty s nadlimitním počtem dílků, musí být zvýhodněny byty s nadprůměrným počtem dílků a znevýhodněny byty s podprůměrným počtem. Znevýhodnění není stejné, ale roste se vzdáleností hodnoty od průměru. Nejvíce topícím se hodně ubere a nejméně topícím se nejvíce přidá. Upozorňuji, že průměr se nemění ani při změně počtu dílků, takže navýšení platby u bytů s podprůměrným náměrem je značné.

Algoritmus druhého způsobu výpočtu, navrhovaného jedním z diskutérů jsem zjistil pouze z výsledných hodnot jeho výpočtu. Žádný z nás nezpochybňoval správnost výpočtu toho druhého, pouze jsme si sdělily nevýhody jednotlivých způsobů. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.