Vložil lake, 13. Březen 2012 - 3:55

NeznáIek napsal: "... ze znění §4/3 Vyhlášky plyne, že hranici –40% lze snížit (což je v přímém vztahu s minimální průměrnou teplotou) a +40% lze snížit"

Názor NeznáIka je v přímém rozporu se zněním § 4 odst. 4 vyhlášky (nesprávně uvádí § 4 odst. 3). Hranice 40% od průměru je pevná a nelze ji libovolně měnit.

Ustanovení § 4 odst. 4 vyhlášky č. 372/2001 Sb. zní:
"Rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u konečných spotřebitelů s měřením či indikací v zúčtovací jednotce hodnotu 40 % oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období. Pokud dojde k překročení přípustných rozdílů, provede vlastník úpravu výpočtové metody uvedené v odstavci 3."

První věta stanoví konkrétní hranici (40%), kterou rozdíl "nesmí překročit". Není v ní obsaženo výslovné zmocnění pro rozúčtovatele, že by tuto hranici mohl podle své úvahy posunout kterýmkoliv směrem; ustanovení je tedy kogentní. Druhá, bezprostředně navazující věta odstavce hovoří o "překročení přípustných rozdílů", což nepochybně jsou ony rozdíly -40% a +40% zmíněné v první větě; text vyhlášky neposkytuje prostor pro jiný výklad.

Rozdíly od průměru do těchto hodnot jsou tedy "přípustné" a rozúčtovatel není oprávněn výsledky výpočtu svévolně upravovat. Naopak rozdíly vyšší než uvedené jsou již "nepřípustné" a rozúčtovatel je v tomto případě oprávněn (a zároveň povinen) změnit postup výpočtu tak, aby přípustné rozmezí nebylo překročeno.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Upozorňuji, že "použití korekcí a výpočtových metod" podle § 4 odst. 3, stejně jako postup při překročení rozdílu 40% dle § 4 odst. 4 musí být v SVJ známy a odsouhlaseny v rámci pravidel rozúčtování nákladů na vytápění, jinak je vyúčtování nepřezkoumatelné a nemá právní účinky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.