Vložil lake, 7. Březen 2012 - 8:32

„Pán Lake“ napsal: „Z Vašeho dosavadního výkladu se podává, že stanovy nemohou ukládat povinnosti vůbec žádné a vůbec nikomu.“

Přesně vzato máte naprostou pravdu. Stanovy (nebo vzorové stanovy) jsou pouze pár listů popsaného papíru; samy o sobě skutečně nemohou nikomu žádné povinnosti ukládat. Ten, kdo ukládá povinnosti svým členům je někdo jiný: společenství vlastníků jednotek, přesněji řečeno nejvyšší orgán SVJ – shromáždění.

Povinnosti lze ukládat nejen stanovami, nýbrž rovnocenně i usnesením shromáždění. Zákon samozřejmě obsahuje příslušná zmocňovací ustanovení pro SVJ – právnickou osobu, doporučuji podívat se např. na § 9 odst. 1, § 9a a další. Povinný obsah stanov viz § 9 odst. 14 ZoVB.

Důležité pro tuto diskusi však je něco jiného: že ze znění ZoVB ani jiného právního předpisu nelze dovodit, že by SVJ mělo mít pravomoc rozhodovat mimo rozsah své působnosti o odpovědnosti za škodu. Tato věc je upravena jiným celostátně platným právním předpisem (Občanský zákoník), kdežto ZoVB o tom mlčí. Z uvedeného je zřejmé, že chybí výslovné zákonné zmocnění pro společenství a ZoVB není v této věci v postavení „lex specialis“ vůči ObčZ. Proto i stanovy SVJ musí respektovat zákonnou úpravu, v tomto případě § 420 ObčZ.

A ještě poznámka na závěr: SVJ by si samozřejmě mohlo sjednat se stautáry soukromoprávní dvoustrannou smlouvu o výkonu funkce, např. smlouvu příkazní, nebo smlouvu obdobnou smlouvě mandátní. Tím by byla odpovědnost za škodu vyřešena. Uzavření takové smlouvy je však zdejšími diskutéry považováno za prakticky neprůchodné.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.