Vložil lake, 1. Březen 2012 - 4:46

Vážený anonymm,
nejste seznámen se zněním zákona o vlastnictví bytů, což je ovšem základní předpoklad abyste se platně mohl účastnit této diskuse.

Ustanovení § 9a odst. 1 zní:
Společenství je oprávněno činit právní úkony, především uzavírat smlouvy ve věcech předmětu své činnosti podle tohoto zákona, zejména k (...) nájmu v případech nájmu společných částí domu a dále k nájmu jednotek ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek.

Váš příklad o rozhodování "2 ze 3 členů" je zcela mimo rámec této diskuse. Šlo by o velmi speciální případ, který je v ZoVB výslovně upraven (§ 11 odst. 6), ale tazatel se nezmiňuje o tom, že by jejich SVJ mělo pouze tři členy.

Principem fungování SVJ je, že o hospodaření se společnými čásmi domu rozhodují vlastníci jednotek mezi sebou na shromáždění. Hlasují způsobem, určeným v ZoVB. Přijaté usnesení zavazuje jak vlastníky jednotek, tak i SVJ - právnickou osobu. Je-li určitý prostor společný, společenství se samozřejmě může rozhodnout svým nejvyšším orgánem, že tento prostor bude uzamčen a nebude jej užívat žádný ze spoluvlastníků. Viz např. strojovna výtahu, kotelna atd. Pište jen o věcech, o nichž bezpečně něco víte.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.