Vložil lake, 28. Únor 2012 - 16:23

Jde o existující jednotku. Vlastník chce změnit tento nebytový prostor na byt stavební úpravou. Vůči stavebnímu úřadu bude jako stavebník vystupovat pouze vlastník jednotky. SVJ ve věci hraje pouze tu roli, že bude ze zákona účastníkem stavebního řízení.

Problém by mohl nastat v případě, že nebytový prostor není napojen na sítě (voda, topení, odpad, plyn, elektrický proud). Dále bude zřejmě nutný zásah do krovu (střešní okna), což je změnou vzhledu domu. Souhlas vlastníků jednotek je nezbytný.

Na druhou stranu předpokládám, že stavebník je spoluvlastníkem všech těchto technických zařízení i střechy. Odpírat jednomu ze spoluvlastníků bez důvodu právo připojit se na společné technické sítě v domě je možno hodnotit jako jednání v rozporu s dobrými mravy. Vlastnické právo nesmí být zneužito na újmu práv druhých (LZPS).

Jak rozhodne soud v tomto konkrétním případě nedovedu odhadnout. Soud by nepochybně zvažoval jak vlastnická práva nesouhlasících VJ, tak právo vlastníka nebytového prostoru. Posoudil by zda existují racionální důvody pro odepření úprav. Zvážil by zda budou ostatní vlastníci jednotek výstavbou bytu omezeni v samé podstatě svého vlastnictví (tedy zda jim vznik nového bytu nějak ztíží nebo znemožní užívání jejich bytu, nebo společných částí domu).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.