nahrazení souhlasu vlastníků se stavbou soudním rozhodnutím

Vložil magda (bez ověření), 28. Únor 2012 - 14:00 ::

Dobrý den, jsme společenství vlastníků tvořené čtyřmi vlastníky bytových jednotek a jedním vlastníkem půdního nebytového prostoru. Tento půdní prostor prodávalo v minulosti město a současný majitel ho koupil do OV, tím se stal jedním z vlastníků společenství s podílem 16/50. Chtěl zde realizovat výstavbu bytové jednotky, ale nedostal souhlas všech zbývajících čtyř vlastíků. Protože neplatil do fondu oprav, byl několikrát vyzván o uhrazení dlužné částky. Na poslední výzvu poslal odpověď jeho zastupující advokát,který nám navrhuje následující, aby vyřešil situaci jeho klienta, který vlastní nebytový prostor, ale nemůže ho využít pro svůj záměr a má přispívat do fondu:

  1. buď mají všichni vlastníci dát souhlas s provedením vestavby bytu a on zrealizuje stavbu.
  2. nebo nabízí tento nebytový prostor k odkoupení za nabývací cenu plus náklady, které mu s přípravou stavby vznikly. Mohl by to koupit jeden nebo i více vlastníků nebo jiná osoba do OV, ale nemůže to koupit společenství, protože se nejedná o společné prostory.
  3. pokud žádný z výše uvedených návrhů nepřijmeme, obrátí se na soud, aby nahradil rozsudkem souhlas vlastníků jednotek se stavbou bytu.

Se stavbou by nesouhlasili dva vlastníci s podílem 16/50, zbytek souhlasících vlastníků včetně majitele půdy má dohromady podíl 34/50. Opravdu lze nahradit souhlas dvou vlastníků soudním rozhodnutím, když se jedná o výstavbu bytové jednotky? Může mu stavební úřad na základě tohoto soudního rozhodnutí vydat stavební povolení? Musí ( nebo může) být uzavřena smlouva o výstavbě se souhlasící částí vlastníků ? Pro úplnost dodávám:

  • zmíněná půda není společná část domu, realizací výstavby bytu by se neměnila podlahová plocha jednotek, podíl vlastníků by zůstal zachován
  • vlastník půdy je majitel velké stavební firmy, která realizovala výstavbu řady bytových domů i vestaveb, není pro něho problém řešit něco soudní cestou

Děkuji za odpovědi a případně za rady, jestli je možné ještě jiné řešení.

magda

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil G.X, 28. Únor 2012 - 20:36

    Zajímavý dotaz; můžete prosím upřesnit, kdo a z jakého důvodu požaduje souhlas všech vlastníků jednotek ?

    G.X.

    Vložil magda s (bez ověření), 29. Únor 2012 - 8:11

    Dobrý den, souhlas všech vlastníků s realizací výstavby půdního bytu požaduje vlastník půdního nebytového prostoru. Myslím, že je to oprávněné, protože v rámci této stavby dojde ke změně vzhledu domu ( zák. o vlastnictví bytů §13 od.3). Dojde také ke stavebním úpravám týkajících se společných částí – dobudování schodiště ( změna vnitřního uspořádání domu), napojení sítí ap.,ale velikost spol. částí se nezmění. Také si myslím, že stavební úřad k vydání stavebního povolení požaduje buď smouvu o výstavbě nebo souhlas vlastníků. Je mi jasné, že tato situace není jednoduchá a budu ráda za případné názor, protože ostatní vlastníci se k tomu staví dost laxně. Magda

    Vložil mirekk (bez ověření), 28. Únor 2012 - 15:10

    Neuvedla jste všechny informace. Má vlastník půdy také podíl na domě? Komu patří střecha? V jakém stavu je dům, jak je to s podlahou budoucího bytu, tím pádem stropem bytu pod nim. Nenechal bych se zastrašit a na problém který máte bych si já osobně taky vzal advokáta.

    Vložil Kolemjdoucí (bez ověření), 28. Únor 2012 - 16:16

    Mirku, každý kdo kdy zavadil o SVJ zná odpovědi na většinu Vašich otázek. Takové klienty mají advokáti rádi. :-))

    Vložil lake, 28. Únor 2012 - 16:23

    Jde o existující jednotku. Vlastník chce změnit tento nebytový prostor na byt stavební úpravou. Vůči stavebnímu úřadu bude jako stavebník vystupovat pouze vlastník jednotky. SVJ ve věci hraje pouze tu roli, že bude ze zákona účastníkem stavebního řízení.

    Problém by mohl nastat v případě, že nebytový prostor není napojen na sítě (voda, topení, odpad, plyn, elektrický proud). Dále bude zřejmě nutný zásah do krovu (střešní okna), což je změnou vzhledu domu. Souhlas vlastníků jednotek je nezbytný.

    Na druhou stranu předpokládám, že stavebník je spoluvlastníkem všech těchto technických zařízení i střechy. Odpírat jednomu ze spoluvlastníků bez důvodu právo připojit se na společné technické sítě v domě je možno hodnotit jako jednání v rozporu s dobrými mravy. Vlastnické právo nesmí být zneužito na újmu práv druhých (LZPS).

    Jak rozhodne soud v tomto konkrétním případě nedovedu odhadnout. Soud by nepochybně zvažoval jak vlastnická práva nesouhlasících VJ, tak právo vlastníka nebytového prostoru. Posoudil by zda existují racionální důvody pro odepření úprav. Zvážil by zda budou ostatní vlastníci jednotek výstavbou bytu omezeni v samé podstatě svého vlastnictví (tedy zda jim vznik nového bytu nějak ztíží nebo znemožní užívání jejich bytu, nebo společných částí domu).

    lake

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".