Vložil lake, 20. Únor 2012 - 6:51

Tvrdilo se zde, že "byty jsou v SVJ".
V SVJ nejsou nikdy byty. Členy SVJ jsou osoby - vlastníci jednotek. SVJ nemá k bytům žádnou pravomoc.

Také se tvrdilo: "... jdou naspořené peníze převáděného bytu kam??? Do něčí kapsy??? NE! Jde současně s převáděným bytem do SVJ."
Autor tohoto tvrzení si plete jablka a hrušky. Neuvědomuje si, že převod zůstatku fondu oprav BD na účet SVJ by nastal pouze u tzv. původního družstva (vzniklého do r. 1992) a pouze při smluvním bezúplatném převodu bytu do vlastnictví jeho dosavadního nájemce (§ 24 odst. 7 ZoVB).

Takový případ však tazatel nepopisuje. Je zřejmé, že družstvo se uvedenému postupu vyhnulo tím, že byt prodalo již jako prázdný za tržní cenu. Jestliže nájemce bytu se vzdal svého předkupního práva a nájemní smlouva byla ukončena, pak postup družstva byl v pořádku a nelze proti němu ničeho namítat.

Podotýkám, že tazateli (pokud není členem družstva) není nic do toho jakou smlouvu sjednalo družstvo s bývalým nájemcem, ani není jeho věcí starat se zda a komu družstvo tento byt převádí. Jako člen SVJ může jedině zkontrolovat, zda vlastník bytu řádně hradí předepsané zálohy na správu domu podle § 15 odst. 2 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.