Vložil lake, 11. Únor 2012 - 9:46

Pane MartinII,
tazatelka se v úvodním příspěvku o pozemku vůbec nezmínila. Dotaz byl pouze na "souhlas se stavebními úpravami" a na to jsem jí odpověděl. Dále není zřejmé jak víte, že pozemek pro přístavbu náleží SVJ. Jste snad ze stejného domu jako autorka úvodního dotazu?

Řešení pozemku je něco zcela jiného a nelze to míchat dohromady s otázkou vlastnických vztahů uvnitř domu. Je-li v tomto případě vlastníkem pozemku skutečně SVJ - právnická osoba, pak vlastníci jednotek nemají k pozemku vlastnický vztah a jde o stavbu na cizím pozemku. To vyžaduje souhlas vlastníka pozemku, který stavebník doloží (vedle smlouvy o výstavbě) zároveň s žádostí o stavební povolení.

Dále bude nutné dlouhodobě uspořádat vztah mezi vlastníkem pozemku a vlastníkem domu (např. zřízením věcného břemene, nebo smlouvou o dlouhodobém pronájmu, nebo smlouvou o bezplatném užívání pozemku). O nakládání s majetkem SVJ - právnické osoby rozhodne statutární orgán, není-li to nějak omezeno ve stanovách.

Další možností je, že před výstavbou dojde k převodu příslušné části pozemku do podílového spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek. Návazně by mělo dojít ke scelení obou pozemků (pod domem a pod přístavbou). Vlastníci pozemku udělí stavebníkovi právo provést stavbu ve smlouvě o výstavbě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.