Vložil lake, 30. Květen 2014 - 8:44

Úvodní příspěvek (http://www.portalsvj.cz/…u-organu-svj) jsem psal v únoru 2012, ale dnes je ještě více aktuální: Nový občanský zákoník totiž přinesl dělení nákladů SVJ na dvě oddělené „hromádky“.

879/2012 Sb. § 1180
(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.
(2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.

Už v roce 2012 jsem zde upozornil na to, že činnost statutárního orgánu právnické osoby má velmi úzký rozsah. Jedná se prakticky jen o rozhodování, organizování, činění právních úkonů za právnickou osobu. Vše nad tento rámec nespadá pod činnost člena statutárního orgánu (a proto je možno to legálně hradit na DPP či DPČ).

Od 1.1.2014 tedy NOZ stanoví toto dělení prakticky shodně s tím, co jsem tehdy napsal: zavádí pojem „vlastní správní činnost“, což je pouze ta činnost, ze které má užitek sama právnická osoba. Vlastní správní činnost je tedy správa právnické osoby samotné (aby mohla existovat a plnit povinnosti dané zákonem, např. vedení účetnictví, účetní závěrky, zápisy změn do rejstříku, …). Tytyo náklady na „vlastní správní činnost“ podle § 1180 odst. 2 NOZ společenství rozúčtuje shodnou částkou na jednotku.

Vše ostatní jsou náklady ke správě domu a pozemku podle § 1180 odst. 1 NOZ. Jde o náklady na správu cizího majetku a na poskytování služeb. Z těchto činností nemá SVJ žádný užitek a provádí je pro jiné osoby. Tyto náklady se vždy rozúčtují podle spoluvlastnických podílů, a to i když jde o činnosti, které snad jsou zahrnuty v odměně statutárům.

Činnosti podle § 1180 odst. 1 mohou být v SVJ konány na základě dohod DPČ a DPP, či v jiném pracovním poměru, a tyo i s pomocí smluv či dohod uzavřených mezi SVJ a osobou, která je členem statutárního orgánu. Rozhodující pro legálnost takového postupu je, aby smlouva nezahrnovala nic z činností, které jsou svěřeny statutárnímu orgánu právnické osoby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.