Odkoupení půdy

Vložil Lenka Kalábová (bez ověření), 15. Leden 2012 - 17:41 ::

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak by to bylo s odkoupení půdy ve společenství bytu. Chtěli bychom si tam udělat půdní vestavbu. Je to malá bytovka a měli bychom souhlas všech vlastníků. Co všechno to obnáší a zda je to vůbec reálné. Vím, že zde je mnoho diskuzí, ale ráda bych nějaké podrobnější vysvětlení. Děkuji.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Jakub V. (bez ověření), 1. Únor 2012 - 13:09

    Dobrý den, v lokalitě Brno odkoupím půdní prostor k výstavbě půdních bytových jednotek. Děkuji za nabídky cubav@sez­nam.cz

    Vložil Jandus (bez ověření), 15. Leden 2012 - 19:37

    „Odkoupeni pudy“ jako takove neni mozne. Obvykly postup v hrubych rysech je takovy, ze si zajemce necha udelat projekt pudni vystavby a spolecenstvi s nim sepise smlouvu o vystavbe a s tim se pozada o stavebni povoleni. Po kolaudaci se da vklad na Katastr, zmeni se Prohlaseni vlastnika a urci se nove podily na dome. Nekde v prubehu toho zajemce slozi zalohu, kterou doplati po zapisu na Katastr, podle ceny, sjednane uz drive smlouvou. Zaplacene penize jsou prijmem CLENU spolecenstvi. Jak jste sama zminila, musi s vystavbou souhlasit vsichni, protoze se zmena podilu dotyka jejich majetku.

    Vložil Petr, 17. Leden 2012 - 16:12

    paní Kalábová, podrobnější informace než již v diskusích na toto téma, po zadání „půdy“, „půdy“, „půdní“, „odkup půdy“ dostat nemůžete. Když nabídnete ostatním dostatečnou cenu, mohli by souhlasit. Otázka je nepříjemnost (papírování) s daněním příjmu (asi i kdyby platba šla do tzv. fondu oprav) a s přepisováním podílů na katastru. Pokud chybí společenství peníze, rádi přivítají příspěvek do „společné kasy“.

    Vložil lake, 17. Leden 2012 - 21:23

    Jandus napsal: "Zaplacene penize jsou prijmem CLENU spolecenstvi."
    Petr napsal: "Otázka je nepříjemnost (papírování) s daněním příjmu (asi i kdyby platba šla do tzv. fondu oprav)"

    Tyto rady jsou zavádějící a nesprávné. Oba diskututující předpokládají to nejhorší řešení, kterému je třeba se obloukem vyhnout. Je nesmyslné platit způsobem, který vede ke zdanění.

    Takové finanční vyrovnání se řeší tak, že stavebník nové jednotky uhradí zvýšený příspěvek na správu domu a pozemku podle § 15 odst. 1 ZoVB. Transakce je osvobozena od zdanění v případě, že je provedena podle notoricky známého § 4 odst. 1 písm. zg zákona o daních z příjmů.

    lake

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".