Vložil lake, 21. Leden 2012 - 9:36

Co se započítává do podlahové plochy jednotky je uvedeno v § 2 ZoVB. Pro byt lze podle § 2 písm. (i) započíst pouze podlahovou plochu místností (těch, které jsou součástí bytu, nebo jsou příslušenstvím bytu ve vlastnictví vlastníka jednotky). Část společné chodby započíst nelze, ani kdyby byla oddělena příčkou.

Pokud v Prohlášení je uvedeno něco jiného, je v této části vadné a všechny spoluvlastnické podíly jsou vyjádřeny nesprávně. K opravě spoluvlastnických podílů vyžaduje Katastrální úřad, aby SVJ předložilo:

  • výpis z rejstříku SVJ,
  • změněné Prohlášení vlastníka,
  • podpisy nejméně tří čtvrtin (hlasů) vlastníků jednotek, avšak všech, kterým se spoluvlastnický podíl mění.

Viz Pokyny ČÚZK č. 24 http://www.cuzk.cz/Dokument.aspx… . Mění se spoluvlastnické podíly všem, takže dodáte podpisy všech. Chybějící souhlas vlastníka jednotky lze nahradit rozhodnutím soudu.

Výsledek:
Po změně bude vlastník jednotky přispívat nižšími částkami na správu domu. Má právo na vrácení nespotřebovaných záloh na správu bez časového omezení. U skutečně vynaložených výdajů bude oprávněn požadovat vrácení alikvotní částky z titulu bezdůvodného obohacení SVJ, a to za tři roky zpětně (uplatní-li SVJ námitku promlčení).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.