Vložil lake, 29. Prosinec 2011 - 13:44

Vývody pana AP o tom, co SVJ údajně nesmí, popř. čí jsou indikátory a k čemu slouží, vyplývají z jeho naprosté neznalosti zákonů a judikatury.

Zda SVJ může vlastnit vodoměry a indikátory:
Podle § 9a ZoVB je SVJ oprávněno „uzavírat smlouvy (…) k zajištění dodávky služeb spojených s užíváním jednotek“. Jakmile SVJ uzavře svým jménem smlouvu o dodávce tepla nebo vody, stane se odběratelem a vzniká mu zákonná povinnost rozúčtovat náklady konečným spotřebitelům. Jestliže ke splnění této své povinnosti si pořídí indikátory nebo vodoměry, je to zcela v souladu s předmětem činnosti společenství. Pan AP se tedy mýlí.

Zda má nějaký význam čí jsou radiátory:
Vlastnictví radiátorů není nijak svázáno s vlastnictvím indikátorů, píši to zde už PODRUHÉ. Vlastník jednotky má pouze zákonnou povinnost strpět instalaci ve svém bytě, není však povinen pořídit si indikátory sám, ani je nainstalovat, ani je měnit. To platí samozřejmě bez ohledu na to, kdo vlastní radiátory.

  • Podle § 13 odst. 4 ZoVB „vlastník jednotky je povinen umožnit instalaci a údržbu zařízení pro měření tepla a vody v jednotce a umožnit odečet naměřených hodnot.“.
  • Podle § 4 odst. 7 vyhlášky č. 372/2001 Sb. se uplatní „sankční“ ustanovení (zvýšení nákladů pro jednotku), „“neumožní-li konečný spotřebitel instalaci měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění".
  • Podle § 5 odst. 7 vyhlášky č. 372/2001 Sb. se uplatní „sankční“ ustanovení (zvýšení nákladů pro jednotku), „“neumožní-li konečný spotřebitel instalaci vodoměrů".

V žádném z uvedených právních předpisů se nerozlišuje čí jsou radiátory, na které se indikátory mají upevnit. Tvrzení pana AP, že „nelze legálně instalovat ITN“ je tedy v rozporu s právem. Naopak platí, že SVJ si může instalaci svých (nebo společných) indikátorů a vodoměrů vynutit i soudní cestou.

Nemá smysl stále dokola opakovat příběh o indikátorech ve vlastnictví jednotlivců. Jde o slepou uličku, neboť vlastníka jednotky nelze žádným způsobem donutit k instalaci ani k výměně jeho majetku. Ani nelze z tohoto důvodu u něj uplatnit „sankční ustanovení“.
Kolikrát to ještě budu muset zopakovat?

Pan AP nezná ani zákon č. 72/1994 Sb. (zákon o vlastnictví bytů), ani zákon č. 458/2000 Sb. (energetický zákon) a jeho prováděcí vyhlášku č. 372/2001 Sb., ani zákon č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích. Přesto se snaží diskutovat o záležitostech, které vyžadují určitou znalost problematiky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.