Vložil lake, 30. Říjen 2011 - 23:20

Návrh zákona je takový, jako většina zákonů: katastrofa. Začal jsem si poznamenávat chybné formulace, ale po druhém paragrafu jsem toho nechal, papír byl plný. Jeden příklad uvedu pro zasmání: Často se zde objevuje otázka jak definovat počet osob v bytě. Byl jsem tedy zvědav, jak autoři zákona rozřešili tento oříšek. V ustanovení § 2 návrhu zákona stojí:

„… osobami rozhodnými pro rozúčtování plnění (je) nájemce bytu a osoby, které s ním žijí v bytě po dobu delší než 2 měsíce, vlastník jednotky a osoby, které s ním žijí v jednotce po dobu delší než 2 měsíce; stejným způsobem se vymezují osoby rozhodné pro rozúčtování plnění i v případě, že se jedná o nájemce jednotky“.

Takže zkusme testovat jak se budou podle nového zákona určovat osoby žijící v bytě pro účely rozúčtování služeb:

  • Nájemce jednotky přenechá byt podnájemci z Medzilaborců. Tento podnájemce a členové jeho rozvětvené rodiny nahlásí nula osob a nebudou nic platit (neboť zákon na podnájemce nepamatuje). Nájemce bytu bude platit za jednu osobu, i když nežije v bytě.
  • Vlastník jednotky se odstěhuje a svůj byt přenechá synovi. Se synem v bytě žije jeho manželka a čtyři děti. Vlastník jednotky nic neplatí (nežije v jednotce). Rodina jeho syna neplatí nic (nežije v jednotce s vlastníkem jednotky).
  • Vlastník jednotky pronajme svůj byt právnické osobě (s.r.o.), která v bytě ubytuje deset ukrajinských dělníků. Nájemce – právnická osoba nahlásí nula osob (s.r.o. nemá bytovou potřebu), a samozřejmě nebude nahlašovat ani deset dělníků (nežijí v bytě s nájemcem).

Děkujeme, milí autoři návrhu zákona. Opravdu jste to vyřešili dokonale. Zvlášť když uvážíme, že podle počtu osob se mají rozúčtovat všechny tyto položky:
„… dodávka pitné vody a odvádění odpadních vod kanalizacemi,
užívání výtahu,
osvětlení společných prostor v domě,
úklid společných prostor v domě,
odvoz tekutých odpadů a čištění nepropustných jímek,
zajištění rozhlasového a televizního signálu,
odvoz komunálního odpadu,
popřípadě další plnění sjednaná mezi poskytovatelem plnění a příjemcem plnění“
.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.