Vložil FrantaF, 31. Říjen 2011 - 15:39

Pane PavleG, souhlasím s Vaší výtkou, že všichni od +40% jsou „srovnáni“ na stejnou hodnotu. Je to ovšem v souladu s vyhláškou (podle mé interpretace vyhlášky). Na druhé straně ovšem platí, že pokud se dohodnou všichni vlastníci, může být použito cokoliv. V tomto případě budou ale „velcí odběratelé“ jistě proti. Na umělé navýšení hodnoty v demonstračním příkladu jsem sám upozornil. Rozdíly jste vyjádřil jasně. Největší prohřeškem Vašeho řešení vůči vyhlášce vidím v tom, že může dojít k případu, kdy byty s větší spotřebou získají a byty malou spotřebou doplácí. Chtělo by úpravu, která tento nedostatek zmírní. Zkusím se na problém podívat. Historii rozdělení tepla (mám za 10 let) zatím nechám spát.

Váš způsob nezatracuji. Podobnou úpravu jsem navrhoval v době, kdy jsme dělili náklady poměrem 30:70, a začaly se vyskytovat případy překročení limitů. Návrh „pootočit“ hodnoty kolem středu jsem zdůvodnil pravidlem, že pro zvýšení teploty o 1stupeň vzroste náklad 0,6krát, takže by při rozsahu platných hodnot teploty a dílků byla úprava vhodná. Odborníci mě přesvědčili, že bude lepším řešením přejít na dělení 50:50. Protože své názory nevnucuji, ale pouze navrhuji a zdůvodňuji případná řešení, dělíme 50:50. Po inovačních opatřeních, se problém objevil opět. Očekávám, že po realizaci důkladného zateplení budovy v roce 2010, bez jakýchkoliv úprav rozvodů, se situace s náměry zase zhorší. Domovní stanici spravuje a úsporné nastavení regulace zajišťuje dodavatel tepla. Považuji to za šokující, ale je to fakt.

Dávám za pravdu odborníkům, kteří zdůrazňují revizi celého rozvodu. V prvních létech měření jsme měli nedostatečnou dodávku tepla, nebylo možno dosáhnout velkých rozdílů. Zvýšil se výkon a přišly první inovace. Domnívám se, ze zásadní byla výměna oken a zateplení štítů. Původními okny větrali všichni stejně (za větru se pohybovaly záclony). Zbýval přebytek tepla, který se dal „řízeně“ vypustit do ovzduší. Po úplném zateplení bez odpovídajících zásahů do rozvodu neuhlídá plýtvání ani domovní stanice. Netvrdím, že to můžu dokázat, ale vývoj podmínek v domě k takovému závěru vede.

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.