Vložil Dušan, 25. Říjen 2011 - 19:31

Pavle, ke způsobu přepočtu Franty uvádíte:

Při vašem způsobu jsou asi hodnoty překračující maximální hranici vlastníkovi odečteny a následně rozpočítány mezi ostatní. Tím ale může dojít k situaci, kdy ten kdo překročí maximální hranici třeba o 50% pak zaplatí stejně jako ten, který ji třeba jen dosáhne.

To je sice pravda, ale při Vašem přepočtu dochází k nivelizaci všech ostatních (jak už uvedl Franta) kteří hranici nepřekročili. Z Frantova grafu je to zřejmé, rozdíly mezi těmi s nadprůměrnou a těmi s podprůměrnou spotřebou se po přepočtu výrazně sníží a to tím více, čím větší bude počet bytů s výrazným překročením maximální hranice. Pokud by se v příkladu vyskytlo více bytů s vysokým překročením spotřeby nad max. hranicí, srovnaly by se po přepočtu hodnoty ostatních kolem průměrné hodnoty.

Takový způsob přepočtu by byl výhodný pro byty s nadprůměrnou spotřebou (po přepočtu by se jejich náklady mohly výrazně snížit) a nevýhodný pro byty s podrůměrnou spotřebou (po přepočtu by se mohly jejich náklady výrazně zvýšit). Podotýkám, že uvedené platí jen v případě výskytu bytů s překročením max. hranice.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.