Vložil lake, 2. Říjen 2011 - 18:51

Pane Smetano,

ve Vašem SVJ panuje nějaký podivný zmatek. Rozúčtování a vyúčtování každé jednotlivé služby (např. služby „dodávka vody“) probíhá zpravidla jedenkrát ročně za zúčtovací období. Vyúčtovatel je povinen prokázat celkový náklad, a to dodavatelskými fakturami od prvního do posledního dne zúčtovacího období. Vynaložené náklady se pak rozpočítají na konečné spotřebitele.

Z uvedeného je zřejmé, že je naprostá pitomost stanovit si v SVJ zúčtovací období, jehož počátek a konec se nekryje s počátkem a koncem fakturačního období dodavatele. Náklady za zúčtovací období jsou v tom případě neprokazatelné.

Píšete o jakési „přelomové faktuře“. Nic takového ovšem neexistuje. Faktura je prostě faktura (správně daňový doklad). Pokud Veolia vystavuje dodavatelské faktury vždy po dvou měsících (za říjen a listopad v prosinci, za prosinec a leden v únoru atd.), přizpůsobte tomu vaše zúčtovací období vody, které bude od 1. prosince do 30. listopadu, nebo od 1. února do 31. ledna.

Nevím, co je na tom účetní firmě nebo družstvu nejasného.

P.S. Mimochodem, předpokládám, že jste reklamoval u SVJ. To je totiž jediné správné reklamační místo, není-li ve vyúčtování výslovně uveden jiný příjemce reklamace.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.