Vložil lake, 20. Únor 2013 - 20:20

Pane NeznáIku, Vaše přesvědčení o neplatnosti vyhlášky č. 372/2001 Sb. je mylné.

Prostudujte si nález Ústavního soudu Pl. ÚS 3/2000: „Vypuštěním zmocňujícího zákonného ustanovení nemůže dojít k automatickému zrušení vyhlášky vydané na základě tohoto zmocnění, není-li tak v zákoně výslovně uvedeno, takže napadená vyhláška zůstává platnou součástí českého právního řádu."

Prostudujte si rovněž rozsudek Nejvyššího správního soudu 5 A 75/2002: „(…) není možno dospět k věcně podloženému přesvědčení o neplatnosti tohoto předpisu toliko z důvodů legislativně-technických, tedy jen proto, že původní zákonné zmocnění bylo derogováno a „přesunuto“ do zákona jiného, ačkoliv je bez jakýchkoliv pochybností zřejmé, že zmiňovaná vůle zákonodárce i v tomto případě dostatečně zřetelně projevena byla."

Takže to shrnu: Ústavní soud odmítl názor, že by se zrušením zákonného zmocnění pozbyla zároveň platnosti i příslušná vyhláška. NSS judikoval, že zákonné zmocnění, které se nově objeví v jiném zákoně (po zrušení původního zmocňovacího zákona), platí nadále na původní vyhlášku.

Připomenu, že vyhláška č. 372/2001 Sb. byla vydána k provedení zákona č. 458/2000 Sb. na základě zákonného zmocnění. To je v tomto zákoně stále obsaženo. Nikdy nebylo derogováno. Zákon platí stále bez přerušení. Názor o neplatnosti této vyhlášky je v příkrém rozporu s konstantní judikturou soudů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.