Vložil lake, 7. Září 2011 - 5:15

Pane Martine, tazateli netřeba radit. Postačí, aby použil funkci Hledat a zadá heslo „doručování“ – získá informace o tom, že doručením v soukromoprávní sféře je stav, kdy písemnost došla do sféry dispozice adresáta a on měl objektivní možnost seznámit se s jejím obsahem. Odesílání jiné osobě nežli adresátovi ani doručování do datové schránky jiné osoby nežli adresáta tento požadavek nejspíše nesplní. Podrobně jsem o doručování napsal zde: http://www.portalsvj.cz/…e/dorucovani#…

Jediným problémem v této diskusi jsou Vaše tvrzení, způsobilá uvést neznalé čtenáře v omyl.

MartinII napsal: „Já bych zasílal poštu na adresu, kterou uvedl vlastník bytu v katastru nemovitostí u bytu, o který vám jde.“.

Takový postup je jen sázkou do loterie, nevíme-li zda adresa v katastru je aktuální. Nevíme, zda se osoba na dané adrese zdržuje a zda tam má umístěnu schránku označenou svým jménem a příjmením. To jsou dvě podmínky k tomu, aby se písemnost svěřená k poštovní přepravě mohla dostat do sféry dispozice adresáta.

MartinII napsal: „… má tazatel právo a povinnost zasílat na adresu úřední.“.

Není pravdou. Tzv. „úřední adresa“ je adresa sídla ohlašovny trvalého pobytu. ´Tato fiktivní adresa se přiděluje bezdomovcům a osobám, které nemají místo trvalého pobytu. Na úřední adrese samozřejmě dotyčná osoba nemá poštovní schránku, ani se zde trvale nezdržuje. Obec nepřebírá na úřední adrese poštovní zásilky pro tyto osoby, protože to není její povinnost. Takže pokud něco pošlete poštou na úřední adresu, je to totéž, jako hodit písemnost rovnou do koše.

MartinII napsal: „… [adresou] je trvalý pobyt nebo od července 2009 adresa doručovací.“.

Pane Martine, zase si pletete doručování ve veřejnoprávní sféře („vrchnostenské“) s doručováním soukromoprávním. Doručovací adresu podle § 10b zákona 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel a rodných číslech jsou povinny používat při komunikaci s občanem pouze orgány veřejné moci. Jde o údaj, který se veřejnosti nesděluje (viz § 8 citovaného zákona). Ani Vám, ani předsedovi společenství, ani řadovému občanovi úřad neprozradí doručovací adresu jiné osoby. Jak mu tedy na tuto adresu pošlete tu fakturu?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.