Vložil MartinII, 5. Září 2011 - 18:28

Na jakou adresu doručovat např. neplatiči.

Na internetu jsem našel zhruba toto:

http://www.profit.cz/…aci-adresou/ Z pohledu fyzických osob fakticky nadále zůstává stěžejní doručování písemností v listinné podobě. Proto má klíčový význam adresa, na kterou mají být listinné písemnosti doručovány (tedy doručovací adresa).

Do konce června 2009 byla obecnou doručovací adresou fyzické osoby adresa místa trvalého pobytu. Zákon téměř nepočítal se situacemi, kdy se adresát na této adrese nezdržoval, a vznikal tak poměrně velký prostor pro možnost vyhnout se doručení či dodatečně vyloučit jeho účinky. Od 1. července 2009 má každý možnost zvolit si doručovací adresu tak, aby pro něj v takto vybraném místě bylo přebírání písemností pokud možno nejjednodušší. Pokud si adresu pro doručování nezvolí, použije se tzv. doručovací adresa zákonná. U fyzických osob je touto adresou adresa místa trvalého pobytu anebo, jedná-li se zároveň o podnikatele, adresa místa podnikání.

Za doručovací adresu si lze zvolit v zásadě jakoukoliv adresu v ČR. Adresát dokonce nemusí prokazovat, že k objektu na této adrese má právní vztah (na rozdíl od zápisu trvalého pobytu).

Pro konkrétní řízení si lze zvolit navíc jinou adresu pro doručování, než je zapsána jako doručovací nebo adresa trvalého pobytu v evidenci obyvatel, a požádat soud o doručování písemností souvisejících s daným řízením na tuto jinou adresu.

Adresát je zodpovědný za to, že na zvolené adrese (a v případě, že si adresu pro doručování nezvolil, na adrese evidované jako místo trvalého pobytu) bude zasílané písemnosti přebírat. Z pohledu odesílatele písemnosti tedy nezáleží na tom, zda se adresát na doručovací adrese zdržuje a zda si tam vyzvedává zasílané písemnosti či nikoliv.

Ve vztahu k doručovací adrese se totiž uplatní tzv. fikce doručení

  • pokud nebud adresát zastižen, doručení obyčejné písemnosti se stane účinným vhozením do schránky
  • v případě písemnosti do vlastních rukou se doručení stane účinným uplynutím 10 dnů od uložení písemnosti k vyzvednutí na poště; po uplynutí lhůty se písemnost určená do vlastních rukou nevrací odesílateli, ale vhodí se do schránky adresáta; účinky fikce doručení může adresát vyloučit jen tím, že prokáže, že se z omluvitelného důvodu (náhlá hospitalizace) nemohl s písemností seznámit; pro vyloučení účinků doručení tedy nepostačí prokázat, že adresát se v době doručení na adrese trvalého pobytu nezdržoval.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.