Vložil lake, 26. Srpen 2011 - 15:20

Pravda je zcela jiná, než píše pan Matějka – možná je to tím horkem, kdo ví …

  1. Společenství může být označeno za „neziskovou organizaci“, ale pan Matějka se už nezmiňuje o tom, co by z této právně neurčité skutečnosti mělo vyplývat. Určitě to nemá nic společného s DPH. Ostatně jednoznačná definice „neziskové“ organizace v českém právním řádu neexistuje. Zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmu v ustanovení § 18, odst. 3 definuje (pouze pro účely daně z příjmu) „poplatníky, kteří nejsou založeni nebo zřízeni za účelem podnikání“, ale v příkladmém výčtu (§ 8 odst. 8) není ani jeden typ organizace, který by se dal identifikovat jako SVJ.
  2. Společenství nehospodaří s cizími penězi, nýbrž se finančními prostředky které jsou vedeny v účetnictví SVJ. Pravdou je, že je většinou získává výběrem záloh a jde tedy účetně o cizí zdroje, ale to na věci nic nemění. Tato chyba byla panu Matějkovi již nejméně dvakrát na tomto portálu vysvětlena, ale přichází se svým tvrzením znovu.
  3. Není pravdou, že „SVJ nepodniká“. Žádný celostátně platný právní předpis nezakazuje, aby SVJ podnikalo. SVJ samozřejmě může podnikat, t.j. vyvíjet hospoodářskou (ekonomickou) činnost, a dosahovat při tom zisk.
  4. Není pravdou, že SVJ není a nemůže být ani dobrovolným plátcem DPH. Neexistuje žádný celostátně platný právní předpis, který by zapovídal, aby se SVJ stalo plátcem DPH. Pravdou naopak je, že jako plátce DPH se může zaregistrovat prakticky kdokoliv, pokud vyvíjí ekonomickou činnost.

Není pochyb, že SVJ běžně vykonává ekonomickou činnost (poskytuje služby, je ze zákona pronajímatelem). Tím je pro SVJ otevřena možnost být plátcem DPH.

Otázkou je pouze to, zda to bude pro SVJ mít nějakou výhodu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.