Vložil lake, 5. Srpen 2011 - 6:36

Zda usnesení shromáždění je v souladu se zákonem:
Při neexistenci dohody všech o výměně obou vodoměrů v r. 2011 je třeba přijaté usnesení vyložit tak, že shromáždění povolilo, aby SVJ nad rámec správy společných částí domu provádělo výměny vodoměrů náležejících vlastníkům bytů. K výměně vodoměru patřícího vlastníkovi bytu je nutný vždy jeho souhlas a ovšemže to proběhne na jeho náklad. Na tom nemůže usnesení ničeho změnit. Jinak řečeno - měnit je možno pouze v těch bytech, které si u SVJ tuto výměnu objednají a zaplatí.

Zda způsob financování vodoměrů je v souladu se zákonem:
Ve vašem usnesení se píše: " Úhrada bude z FO s následným přeúčtováním jednotlivým Vlastníkům."
To je správný postup. SVJ bude hromadnou výměnu financovat ze svých prostředků a náklad každé zúčastněné jednotky pak přeúčtuje jejímu vlastníkovi. Jinak ani nelze postupovat vzhledem k tomu, že vodoměry nejsou společné. V tom případě Vás nezajímá, jak často si ostatní budou měnit své vodoměry: náklady nese každý z nich individuálně ...

Co z toho plyne pro Vás:
Dejte SVJ na vědomí, že souhlasíte s výměnou toho vodoměru, u něhož končí úřední metrologické ověření. Upozorněte však, že druhý Váš vodoměr měnit nehodláte dříve, než to bude nutné podle zákona č. 505/1990 o metrologii a podle jeho prováděcí vyhlášky. Společenství je povinno vést seznam všech stanovených měřidel s daty platnosti jejich ověření, takže Vaše tvrzení si mohou lehce sami zkontrolovat.

Jak jste správně napsala, na věc se vztahuje ustanovení § 5 odst. 7 vyhlášky 372/2001 Sb.. Konečný spotřebitel má (pod hrozbou sankčního zvýšení nákladů) "umožnit instalaci vodoměrů". Vy ovšem nejste povinna nechat si bez důvodu odmontovat Váš vlastní funkční a metrologicky ověřený vodoměr. Pokud by se SVJ v budoucnu rozhodlo instalovat vodoměry vlastní, pak byste to vskutku měla umožnit, jinak by Vám mohl být napočítán trojnásobek nákladů podle vyhlášky.

Dále se na věc vztahuje i zákon o vlastnictví bytů. Podle ustanovení § 13 odst. 4 ZoVB platí, že "Pokud to nezbytně vyžadují úpravy, provoz a opravy ostatních jednotek, popřípadě domu jako celku, je vlastník jednotky povinen umožnit na předchozí vyzvání přístup do jednotky."
Jste tedy povinna umožnit přístup pouze tehdy, je-li to nezbytné. Instalace nového vodoměru dříve, než v poslední rok platnosti metrologického ověření, není "nezbytná" a Vy za tímto účelem nejste povinna nikoho do bytu vpustit. Máte pouze povinnost umožnit kontrolu funkce Vašeho vodoměru a odečet vodoměrů v bytě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.