Vložil lake, 7. Červenec 2011 - 14:42

Předsedo Anone,
stejně jako v jiné diskusi si pletete pojem „SVJ“ a pojem „výbor“. Pak píšete o tom, že „jeden člověk chce splatit úvěr dříve“. To je taky úplně špatně: On nechce splatit úvěr dříve, on se na žádném úvěru nebude podílet, chápete?

Máte pravdu v tom, že výbor to řešit nemusí. Pak je nejlépe členy vyměnit, že ano. A vlastník jednotky zase nemusí splácet navýšení vyplývající z úvěru, jestliže dá peníze „na dřevo“ předem. O tom se v SVJ nehlasuje, to je fakt vyplývající ze zákona.

O tom, co zde pracně objevujete, se na tomto portálu diskutovalo již v jeho začátcích – v roce 2007. Výsledek? Jde to. Z oné diskuse cituji (viz http://www.portalsvj.cz/…ere-majitele#… ):

  • „Pokud je z výše úvěru, na který bude úvěrová smlouva mezi bankou a SVJ uzavřena t.zv. limit na 1BJ (banky mají limity nastaveny podle své strategie od 150.000 až 300.000 Kč) vyšší, může banka vyžadovat zajištění úvěru např. "ručením“ za úvěr. Pak se jedná o „ručitelský závazek“, který uzavírají-podepisují s bankou Ti členové SVJ, kteří se podílejí na financování „akce“ s pomocí tohoto úvěru. Ti co uhradí výši svého finančního podílu na „akci“ jednorázově, na základě vnitřní dohody v SVJ, žádný ručitelský závazek nemají, protože si nic nepůjčují.

Nedávno jsme jednali se třemi správními firmami, které se ucházely o smlouvu na správu domu. Jeden z testovacích dotazů byl, zda finančně jsou schopni vyřešit zálohovou platbu některých vlastníků kombinovanou s úvěrem na revitalizaci. ANI JEDNA z firem s tím neměla problém. A to přitom nejsou nijak drazí (120 Kč/byt měsíčně za kompletní servis). Takže situace se od roku 2007 nijak nezměnila, jen Vy o tom nevíte.

Vaše názory vycházejí z postoje neznám, neumím, takže odmítám a vymýšlím si proč to nejde. Pokud stejným amatérským způsobem vedete Vaše SVJ, pak zřejmě máte velmi trpělivé nebo naprosto pasivní vlastníky.

V našem domě bychom s Vámi rychle vyběhli. Nemáme zájem o předsedu, který na všechno odpovídá „To neeeejde …“, popřípadě „Já za to mám máááálo, tak proč bych se snažil …“.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.