Vložil lake, 7. Červenec 2011 - 10:23

Anone,
co je pro Vás "téměř neřešitelné", je v praktickém životě řešitelné a SVJ to bude muset vyřešit. Od toho zde je. Nic nebrání tomu, aby vlastníci ochotní složit částku předem byli požádáni o zálohu ve výši předpokládané ceny díla s určitou rezervou. Nic nebrání tomu, aby jim byla část vrácena, jakmile bude zřejmé, že složená záloha nebude plně čerpána.

Pokud toto je považováno za neřešitelné, je za tím lenost, neschopnost či neochota.

Je zcela legitimní, že vlastník jednotky nechce platit dlouhodobě v malých splátkách, čímž by se celková částka vyšplhala na (řekněme) 150% nutných nákladů. Je jeho právem odmítnout hradit těch (pro něj zbytečných) 50% navíc. Ke hrazení vícenákladů spojených s úvěrem jej nelze přinutit, což plyne ze znění ZoVB.

Podle § 15 odst. 1 ZoVB "(v)lastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu (§ 8 odst. 2)."
Z uvedeného plyne, že SVJ si nemusí brát žádný úvěr, neboť je povinností vlastníka jednotky přispět na náklady správy domu. V reálném životě ovšem většina vlastníků jednotek s touto nevyhnutelnou povinností nepočítá a nemají vytvořenou finanční rezervu. To je ovšem pouze problém těchto osob; mohou si například zařídit stavební spoření nebo vzít individuálně půjčku. Vlastníkovi rodinného domu také nikdo nezajistí úvěr bez jeho aktivního přispění. Jestliže kvůli některým vlastníkům jednotek bude SVJ nuceno řešit překlenutí finanční nedostatečnosti pomocí úvěru, nechť se na příslušných nákladech podílejí pouze ti, kdo nejsou připraveni splnit svou zákonnou povinnost podle § 15 odst. 1 ZoVB.

Úvěr v tomto pojetí je SLUŽBA, kterou SVJ poskytuje pouze některým vlastníkům jednotek na jejich výslovnou žádost a na základě písemné smlouvy. Ti, kdo mají našetřeno, tuto službu samozřejmě čerpat nebudou.

Podle § 15 odst. (2) ZoVB "(k) účelu uvedenému v odstavci 1 skládají vlastníci jednotek předem určené finanční prostředky jako zálohu. Výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech."
Z toho je patrné, že zákonodárce předpokládal spořivé vlastníky jednotek, kteří mohou být rozhodnutím shromáždění donuceni skládat určenou zálohu. Z ní pak se mají financovat opravy.

I tato část ZoVB jasně stanoví, že po vlastníkovi jednotky lze předem požadovat zálohy pouze ve výši, kterou bude nutné vynaložit. Náklady spojené s úvěrem a jeho splácením ovšem nejsou náklady "nutné", nýbrž vyplývají jako důsledek:
(a) z neochoty společenství v minulých letech vytvářet nutné zálohy podle § 15 odst. 2, nebo
(b) z momentální neochoty některých vlastníků jednotek splnit svou povinnost vůči SVJ složením částky podle § 15 odst. 1..

Kdyby své vlastnické povinnosti byli připraveni splnit všichni - nebo kdyby požadovaná částka již byla na kontě SVJ našetřena - pak by SVJ o úvěru nemuselo vůbec uvažovat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.