Vložil N. Klainová (bez ověření), 7. Červenec 2011 - 9:25

Píšete:

"Pokud se na věc člověk podívá i z pohledu vztahu banka-SVJ tedy z pohledu často dost komplikovaných smluv o úvěru, stává se problém předčasné splátky téměř neřešitelný.

A jak jsem uvedl výše – úvěrů bez předem jasně dané pevné výše úvěru je opravdu mnoho (většina?). A u těch jak jsme popsal je problematika opravdu sakra komplikovaná."

Souhlasím a upřesňuji, že se mé rady na webu týkají případů, kdy jsou předem známy přesné částky související s úvěrem.

Pokud radím konkrétní osobě, dostanu zadání, ze kterého zjistím přesné částky související s úvěrem. Zpracuji příklad účtování s konkrétními částkami. Některé příklady nabízím v e-shopku.

Ke každému úvěru nebo půjčce přistupuji individuálně. Tam, kde nejsou předem známy částky související s úvěrem, předčasné splacení podílu na finančně náročných akcích nedoporučuji.

Ale tam, kde to jde, se snažím najít řešení výhodné pro všechny.

Konkrétně stavební spoření máme od roku 2003 a podílí se na něm cca polovina vlastníků jednotek. Zástupcům stavební spořitelny jsme vysvětlili, že nechceme úvěr pro SVJ, ale pro jednotlivce. Stavební spořitelna poskytla úvěr během 2 týdnů. Jedinou její podmínkou bylo, že SVJ bude měsíční splátky platit za všechny dohromady z účtu SVJ.

Pro účtárnu správce bylo třeba vypracovat speciální postupy účtování a další zásady související se stavebním spořením (např. kdo hradí poplatky za bankovní položky související se stavebním spořením apod.).

Pro část vlastníků přibyla v předpisu záloh jedna záloha navíc. Cca 12 vlastníků splácí dosud stavební spoření na účet SVJ. Spořitelně chodí celé roky trvalým příkazem k úhradě příslušná částka, problémy jsme od roku 2003 nezaznamenali.

Zkušenosti s tímto netradičním úvěrem jsem popsala v knížce SVJ vydané nakladatelstvím Bilance v roce 2004.

S hypotečními úvěry nemám vůbec žádné praktické zkušenosti.

V současné době chystáme další finančně náročnou akci a opět budou někteří vlastníci potřebovat založit. A už teď nám výbor ohlásil, že umožní, aby se na úvěru podílela jen část vlastníků a ti, kdo budou chtít, že mohou svůj podíl uhradit předem.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.