Vložil lake, 5. Červenec 2011 - 10:42


SVJ může, avšak nemusí provozovat společná zařízení domu. Zákon mu takovou povinnost neukládá.

U výtahu je odpovědnost v první řadě na vlastníkovi výtahu, což jsou všichni vlastníci jednotek v domě – nikoliv SVJ. Vlastník samozřejmě může přenést svou odpovědnost na jinou osobu (provozovatele výtahu), ovšem soudím, že k přechodu odpovědnosti musí být jednoznačný právní úkon – uzavřena smlouva o provozování výtahu. Odpovědnost SVJ jako provozovatele se řešila zde: http://www.portalsvj.cz/…st-za-vytahy

Může nastat úraz ve výtahu (a při tom je bezvýznamné, zda výtah byl či nebyl v pořádku). V této souvislosti je vhodné připomenout rozsudek Nejvyššího soudu, který částku odškodného ve výši 15 milionů Kč za trvalé poškození zdraví jako následek úrazu ve výtahu shledal jako přiměřenou. V tom okamžiku bude soud zjišťovat kdo za škodu odpovídá: zda vlastníci domu, kteří jimi byli v okamžiku vzniku škody, nebo SVJ – právnická osoba.

Jako základní otázku bude soud řešit kdo je vlastníkem a kdo provozovatelem výtahu. Pokud vlastníci nedoloží písemnou smlouvu, kterou přenesli své zákonné povinnosti a odpovědnost na jiného provozovatele, pak soud nejspíše dojde k závěru, že odpovědni jsou pouze oni jako vlastníci i provozovatelé dopravního prostředku. ZoVB totiž neobsahuje výslovné ustanovení o tom, že by na SVJ automaticky přešla odpovědnost za škody mající původ v provozu.

Takže k úvodnímu dotazu:
Vlastník nebo provozovatel výtahu odpovídá za to, že nebude provozováno dopravní zařízení, které nevyhovuje celostátně platným předpisům. Jediným způsobem, jak zamezit používání závadného výtahu, je vyřadit jej z provozu. Pokud vlastník nebo provozovatel toto neučiní, půjde o trestný čin obecného ohrožení bez ohledu na to, že nedošlo k úrazu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.