Vložil Petr Patočka, 23. Červenec 2012 - 23:04

U dobře zatepleného objektu s kvalitními okny přeci půjdete s teplotou vytápěcí vody dolů a tím snížíte instalovaný výkon. To je přeci cíl těchto opatření. Pak ale není kde brát ten výkon, který můžete pouštět oknem ven. Protože po zateplení budete mít teplotu na vstupu průměrně 35–40°C a výkon bude naprosto stačit. Při otevření okna poklesne vnitřní teplota, ale nemá kam růst střední teplota otopného tělesa.

A to že je otevřené okno a termostatický ventil poměrně zákeřná kombinace tvrdíme už od doby jejich povinné instalace.

I od nás šel návrh na odstranění limitů. Ono to v klasickém objektu vychází zhruba tak, že rozdíl mezi nejnižší úhradou a nejvyšší by měl být okolo 2.5 násobku. Bavíme se o údajích celého bytu. Protože jedna konkrétní místnost umí utéci více.

To že náš systém měření občas limit překročí je konstatování faktu, ale rozhodně nemáme tu zkušenost a to i díky měření kontrolní teploty místnosti, že by spotřeba tepla měla být mnohonásobná. Všem kde byla překročena spotřeba nad 140% byla také naúčtována a budeme schopni doložit, že konkrétní uživatel tuto spotřebu opravdu dosáhl.

Riziko uvolnění horní hranice tkví v tom, že může dojít k tomuto překročení i u uživatelů kteří se chovají hospodárně. Stačí pokud okolo vás budou netopící sousedi, které budete vytápět. Pak náměr sousedů bude nulový a Váš nekonečně krát velký. Pokud zde nebude nějaký kontrolní mechanismus, nebude mít takový uživatel naprosto žádnou možnost obrany.

Zvyšování podílu základní složky věc řeší oklikou, ale podle nás dochází k vylití dítěte i s vodou.

Petr Patočka VIPA CZ s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.