Vložil FrantaF, 23. Červenec 2012 - 21:08

Pane Patočko. Máte pravdu v tom, že z vyhlášky 372/2001 Sb. není patrné, že teplo, které překračuje 140% nákladů lze považovat za teplo, které nebylo využito na vytápění. Všechno ostatní jsou námitky, které postrádají vlastnost platného argumentu. Zdejší diskuze stále jenom zdůrazňuje co je špatné a co nejde.

Já se domnívám, že myšlenka pana lake je naprosto logická a její aplikace by mohla přinést řešení opakovaných stížností na zbytečné zvyšování spotřeby tepla a na doplácení zodpovědných spotřebitelů na spotřebitele ostatní. Diskuze o tomto problému tady již proběhla. Také jsem měl zásadní připomínky, ale jistě takové řešení nepovažuji za nemožné. Při Vašich zkušenostech z praxe bych očekával spíše námitky z oblasti nebezpečí tak „přísného“ způsobu, které plyne z chybného chování SVJ, kterým schází odborné znalosti v oblasti rozvodů tepla a z nedostatečné osvěty mnohých firem, které společenstvím poskytují služby. Vyjádřil jsem se, že ve většině případů by stačilo navýšení limitu na +80%, případně +100%. Při těchto námitkách jsem zůstal osamocen.

Vaše připomínky jsou nevýznamné a také nedomyšlené. Tvrzení, že není možno spotřeby tepla 200 procent nevychází z reality. V zateplených domech jsou úniky tepla velmi nízké a výkony topných těles často předimenzované. V takových případech únik otevřeným oknem mnohonásobně převyšuje úniky přes zateplené zdivo. Víme, že topení s velkým výkonem dodá do místnosti tolik tepla, kolik otevřeným oknem uniklo. Malicherná námitka, vůči „pokusnému“ rozdělení svědčí o tom, že nad rozdělením příliš nepřemýšlíte. Když jsem ve výše uvedené diskuzi dělal orientační „prezentaci“ rozdílu nákladů mezi současným a navrženým způsobem, také jsem musel nejdříve v prvním kroku výpočtu stanovit výši obou částí a po oddělení dělat další krok s novými údaji. Jinak to totiž nejde. Neříkám tím, že to nebylo v jedné tabulce řazeno kontinuálně. Jakými slovy to někdo popíše, není zas tak důležité, pokud to druhá strana pochopí.

Pan lake mi zůstal dlužen odpověď na jednu moji otázku, kterou ovšem při využívání tohoto způsobu musí někdo sdělit. Rád bych věděl, zda oddělená část tepla, využitá pro jiné účely bude také upravena polohovými redukcemi. Podle mého názoru je logické, že by upravena být neměla, ale v zákonech a vyhláškách logika mnohdy chybí.

Vaše nevýznamné připomínky se dají posuzovat jako protahování diskuze a okrádání účastníků diskuze o čas. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.