Vložil Účetní (bez ověření), 18. Červen 2011 - 6:07

Pane lolek, Váš výklad práva je v rozporu s názory odborníků. Uvedu např. stanovisko z ministerstva spravedlnosti:

"Odpověď z MS:

Vážená paní inženýrko,

z pověření náměstka ministra spravedlnosti pana Mgr. Františka Korbela, Ph. D. Vám zasílám následující odpověď na Váš dotaz ohledně zveřejňování účetních závěrek SVJ doručený našemu ministerstvu e-mailem.

K Vašemu podnětu Vám musím bohužel sdělit, že sjednocování rozporné judikatury soudů nepatří do kompetence Ministerstva spravedlnosti. Ke sjednocování judikatury dochází cestou přezkumu rozhodnutí soudů nižších instancí soudy instancí vyšších, popřípadě cestou stanovisek nejvyšších soudů. Jakýkoli zásah Ministerstva spravedlnosti do tohoto procesu by bylo možno považovat za neoprávněné vměšování do nezávislé rozhodovací činnosti soudů.

Co se týče věcného řešení Vašeho problému, jsme toho názoru, že § 10 odst. 4 zákona o vlastnictví bytů předepisuje z ustanovení obchodním rejstříku obdobné použití na rejstřík společenství vlastníků jednotek jen těch ustanovení, jež jsou obsažena v obchodním zákoníku a občanském soudním řádu. Jelikož povinnost zveřejňovat účetní závěrku je obsažena v § 21a zákona o účetnictví, domníváme se, že se na společenství vlastníků jednotek nevztahuje.

Toto naše stanovisko však není pro soudy žádným způsobem zavazující.

S pozdravem

Doris Antonyová"

Tento materiál zde publikovala paní Klainová již v roce 2008. Stačí použít funkci „hledání“. Věřte tomu, že přečíst si pár slov v zákoně nestačí. Ja se účastním řady školení, kde diskutujeme, co je vlastně v zákoně napsáno, jsou judikáty, metodické výklady autorů zákonů, existuje tzv. správní praxe atd. Vy si přečtete několik §§ a domníváte se, že máte jasno. Nemáte jasno, předpisy jsou daleko složitější, než si po jejich prvním přečtení dokážete domyslet.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.